Ett barn som skadats i en israelisk attack anländer till Kuwaitisjukhuset i Rafah. Bild från i tisdags.
Ett barn som skadats i en israelisk attack anländer till Kuwaitisjukhuset i Rafah. Bild från i tisdags. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

Rafahs sjukhus överväldigade under ökade anfall

Rafahs sjukhus bågnar under trycket. Veckans intensifierade israeliska angrepp pressar stadens få kvarvarande vårdinrättningar till bristningsgränsen. Situationen förvärras timme för timme.


I tisdags evakuerades hastigt patienter och personal från Abu Yousef al-Najjar, det största av Rafahs få fungerande sjukhus, efter en omedelbar evakueringsorder. De ökade striderna i området gjorde det alltför riskfyllt att stanna kvar.

— Det var en bitter upplevelse. Situationen är katastrofal nu, säger sjukhusdirektören Marwan al-Hams till The Guardian.

Över en miljon människor riskerar att stå utan tillgång till sjukvård i och med Israels upptrappning i Rafah, som motiveras med att ledande gestalter inom terrorstämplade Hamas bedöms befinna sig i staden.

"Ovanliga skador"

Israels avancemang och Hamas motangrepp har skurit av tillträdet till ytterligare ett sjukhus, rapporterar BBC. Utöver ett förlossningssjukhus kvarstår nu bara Kuwaitisjukhuset, som bågnar under trycket från inströmmande akutpatienter efter israeliska anfall. Vissa anländer i handdragna kärror, andra i vagnar dragna av åsnor.

Sjukhuset saknar både kapacitet, personal och utrustning, uppger läkaren Jamal al-Hams till BBC. Och situationen blir värre timme för timme – liksom patienternas skador.

— Vi har tagit emot fall med trasiga magar och tarmar, fall med skallfrakturer där delar av hjärnan är utanför skallen, säger han.

— Det är ovanliga skador orsakade av ovanliga vapen.

Behöver lämna

Allt färre vårdplatser i takt med ett ökat antal akutpatienter leder till att planerade ingrepp och operationer tvingas skjutas upp – ofta på obestämd tid.

— Vi försöker arbeta från ett väldigt litet fältsjukhus med mycket begränsade resurser. Vi får inga cancerläkemedel och har förlorat mängder av patienter, säger läkaren Subhi Sukeyk, chef för Gazas cancervård, till The Guardian.

Ett stort antal patienter måste få lämna Rafah omgående för vård på andra håll om de ska kunna överleva, understryker Sukeyk. Men Rafah är stängt.

Många döda

Många läkare och sjukskötare står dessutom själva inför det omöjliga valet att fly Rafah med sina familjer – eller stanna kvar för att hjälpa andra.

Evakuerade Abu Yousef al-Najjar-sjukhusets chef Marwan al-Hams säger till The Guardian att flera av hans kollegors hem har ödelagts i striderna. Andras bostäder är överfulla med släktingar som tvingats fly från andra håll i Gaza.

— Många av mina släktingar och vänner har dödats. Jag förlorade fyra kusiner i går, säger al-Hams.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!