Palestinier på flykt från Rafah anländer till områden längre norrut i Gaza.
Palestinier på flykt från Rafah anländer till områden längre norrut i Gaza. - Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Unicef: Över 110 000 har flytt från Rafah

Över 110 000 människor har flytt från Rafah de senaste dagarna, uppger FN. I måndags uppmanade den israeliska militären Gazabor att lämna staden och hotade med en fullskalig markinvasion.


FN:s barnorgan Unicef uppger att över 100 000 människor har flytt från Rafah den senaste tiden. Det humanitära organet Ocha uppger att det handlar om över 110 000.

Befolkningen i Rafah har växt till runt 1,5 miljoner människor sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut, då hundratusentals palestinier har flytt från strider i andra delar av Gaza.

Ocha-chefen Georgios Petropoulos uppger att situationen i det belägrade Gaza har nått "ännu mer oöverträffade nivåer av nödsituation" och att många av dem som nu har flytt har gjort det med anledning av den senaste evakueringsordern.

— De flesta av dessa är människor som har varit tvungna att fly fem eller sex gånger, säger han via videolänk från Rafah.

Många länder, bland annat USA, har uppmanat Israel att inte utöka sin markoffensiv till Rafah med hänvisning till att det kan drabba civila hårt.

Journalister i Gaza vittnar på fredagen om beskjutning mot Rafah som ligger nära gränsen mot Egypten.

Kriget inleddes i och med terrorstämplade Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 människor dödades och gisslan togs. Sedan dess har Israel utfört attacker i Gaza med det uttalade målet att förgöra Hamas och få hem gisslan.

Israel motiverar sina attacker mot Rafah med att ledande personer inom Hamas ska befinna sig i staden.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!