En ukrainsk militär i Donetsk. Arkivbild.
En ukrainsk militär i Donetsk. Arkivbild. - Foto: Francisco Seco/AP/TT

Expert: Buffertzon kommer inte ha stor betydelse

Den ryska offensiven mot Charkivregionen handlar sannolikt om att skapa en buffertzon längs gränsen. Den bedömningen gör Jörgen Elfving, överstelöjtnant. Men även om Ryssland lyckas kommer det inte ha någon avgörande betydelse, säger han.


Under natten mot fredagen riktades intensiv beskjutning mot staden Vovtjansk i ukrainska Charkiv, enligt den regionala guvernören. Jörgen Elfving, överstelöjtnant, bedömer att de ryska attackerna i huvudsak har till syfte att skapa en buffertzon.

En slutsats han delar med flera analytiker.

— Det här är något man från rysk sida har nämnt att man vill skapa sedan cirka en månad tillbaka, säger han.

— Området gränsar till Belgorod oblast, och det är ett område som beskjuts av den ukrainska sidan från gång till annan. Ur ett ryskt perspektiv ser jag därför att man har behov av en skapa en buffertzon av den här typen.

Tveksam till Rysslands kapacitet

Det är inte första gången under kriget som Ryssland gör – eller försöker göra – framryckningar i Charkivregionen. Jörgen Elfving ställer sig tveksam till att de ryska styrkorna har tillräcklig kapacitet för att ta sig långt in i regionen – eller att inta staden Charkiv, som är landets näst största.

— Vid anfallet 2022 tillämpade Ryssland en annan taktik och förbandssammansättning än vad man gör nu. Många av de ryska förbanden är dessutom relativt tilltufsade och inte i samma skick som de var i då, säger han.

— Angreppet 2022 och det vi ser nu är inte jämförbara storheter som jag ser det. Men hur utvecklingen blir är förstås svår att bedöma.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att landets försvarsmakt varit beredd på en rysk framryckning i området. Enligt nyhetsbyrån Reuters har Ryssland som uttalat mål att zonen ska sträcka sig upp till tio kilometer från gränsen.

Jörgen Elfving är inte säker på att det avståendet räcker.

"Inte avgörande betydelse"

— Om man nu lyckas ta tio kilometer, så kommer det inte ha avgörande betydelse för den ukrainska förmågan att nå mål på ryskt territorium. Man har både raketartillerisystem och egna drönare som har betydligt längre räckvidd än så.

— Det skapar förstås problem, men det är bara ett antal korträckviddiga vapensystem som inte kommer att kunna ha verkan.

Efter långdragna amerikanska förhandlingar godkändes ett nytt stödpaket till Ukraina i april. Jörgen Elfving säger att Ryssland vill ta chansen innan de amerikanska vapnen anländer.

— Det är uppenbart. Ryssland har nu ett fönster att kunna agera innan det västliga stödet är på plats. Det fönstret utnyttjar man.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!