New York-poliser vid Colombia universitet på plats för att avsluta en n pro-palestinsk protestläger utanför Columbia universitet i New York. Bild från 30 april 2024.
New York-poliser vid Colombia universitet på plats för att avsluta en n pro-palestinsk protestläger utanför Columbia universitet i New York. Bild från 30 april 2024. - Foto: New York-polisen/AP/TT

Företagare satte press: polis mot studenter

En grupp rika företagare har i en privat chattgrupp pressat New Yorks borgmästare att skicka polis för att skingra Gaza-demonstranter på Columbias universitet, skriver The Washington Post.


Företagarna startade efter Hamas terrorattack den 7 oktober en chattgrupp på Whatsapp där bland annat New Yorks borgmästare Eric Adams ingick. Syftet var att forma den allmänna opinionen i USA om kriget i Gaza, skriver tidningen.

I meddelanden har tidningen kunnat se hur deltagare i chatten har gjort politiska donationer till borgmästaren. I samma chatt har det även diskuterats hur man ska kunna sätta press universitets rektor eftersom man har velat att borgmästaren skulle få tillåtelse att skicka polis till universitetsområdet för att skingra pro-palestinska demonstrationer.

"Öppen för idéer"

En person i chattgruppen berättade för tidningen att han donerade 2 100 dollar, den högsta lagliga gränsen, till Adams den månaden.

"Han är öppen för alla idéer vi har", skrev en chattmedlem dagen efter att gruppen hade haft ett videosamtal med borgmästaren i slutet på april, skriver Washington Post.

Eric Adams var redan från början beredd att kommendera ut polis till demonstrationer. Han skickade polis till Columbias campus för att skingra pro-palestinska demonstranter redan den 18 april, på universitetets begäran – ungefär en dag efter att demonstranterna uppfört sitt solidaritetsläger för Gaza. Polisen grep fler än 100 demonstranter.

Chatten stängd

Borgmästaren har därefter hävdat att studentaktivisterna påverkades av "influenser utifrån" och att polisens ingripande behövdes för att förhindra att "barn radikaliserades".

I början av maj, sju månader efter att chatten startades, stängdes den ner eftersom flera av de som startat chatten inte längre aktivt deltog.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!