'Våld är inte rätt väg', står det på en skylt i Banska Bystrica i Slovakien.
'Våld är inte rätt väg', står det på en skylt i Banska Bystrica i Slovakien. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Våg av rysk desinformation när Fico sköts

Bara minuter efter att nyheten att Slovakiens premiärminister Robert Fico sköts sjösattes en rysk misstänkt desinformationskampanj som skyllde attacken på Ukraina, rapporterar Wired.


Den till synes koordinerade kampanjen skedde via statligt kontrollerade ryska medier, populära Telegramkonton liksom botkonton på X, enligt tidskriften. Det har inte framkommit någonting som skulle kunna tyda på ukrainsk inblandning, men desinformationen gjorde bland annat gällande att det var en ukrainskt organiserad attack och att det hade med Robert Ficos relativt Rysslandsvänliga politik att göra.

Det tog inte lång tid innan ytterligare konspirationsteorier riktade åt olika håll tog fart på sociala medier, enligt olika organisationer som följer nätverken som sprider desinformationen.

EU-kommissionen säger att den aktivt övervakar spridningen av desinformation – det vill säga avsiktligt falsk eller vilseledande information – och att den är beredd att vidta åtgärder mot plattformarna om de inte gör tillräckligt för att motverka desinformation, enligt Bloomberg.

"Med tanke på den starka politiska splittring som finns i Slovakien, så kommer desinformation antagligen användas för att försöka att förstärka splittringen i det slovakiska samhället inför EU-valet och efteråt", skriver fristående Europeiska observatoriet för digitala medier (EDMO) i en bulletin.

En 71-årig man misstänks för dådet, där fem skott sköts mot Robert Fico och fyra träffade. Den slovakiske premiärministern opererades på nytt på fredagen. Han är vid medvetande och tillståndet beskrivs som allvarligt men stabilt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!