Franska gendarmer har sänts ut för att säkra vägen mellan Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa och den internationella flygplatsen. Arkivbild.
Franska gendarmer har sänts ut för att säkra vägen mellan Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa och den internationella flygplatsen. Arkivbild. - Foto: Cedric Jacquot/AP/TT

Franska styrkor ska ta kontroll i öparadiset

Franska styrkor inledde på söndagen en "större operation" för att återta kontrollen över den väg som förbinder Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa och den internationella flygplatsen.


Mer än 600 tungt beväpnade franska gendarmer har sänts ut för att säkra vägen.

Enligt lokala myndigheter har sex personer dödats och hundratals skadats sedan oroligheterna bröt ut i ögruppen som är en fransk administrativ enhet i Stilla havet.

Protesterna bröt ut i måndags i samband med att Frankrikes nationalförsamling skulle genomföra förändringar i röstningsförfaranden, något som separatister inte var nöjda över. Förändringen innebär ett ökat antal röstberättigade i regionalval i Nya Kaledonien, vilket kritiker anser skulle kunna vara negativt för ursprungsbefolkningen.

Myndigheterna har svarat med nattligt utegångsförbud, Tiktokförbud och undantagstillstånd. Dessutom har omkring 1 000 kravallutrustade franska poliser och soldater anlänt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!