Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på besök i Bryssel i februari i fjol. Arkivfoto.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på besök i Bryssel i februari i fjol. Arkivfoto. - Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Samtal om Ukraina i EU på gång

Medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien kan inledas i EU redan om en månad, uppger diplomater för nyhetssajten Politico Europe. Men Ungern håller fortsatt emot.


Beslut om att förhandla med Ukraina och Moldavien togs redan i vintras, men har sedan dess fått vänta på att ett formellt förhandlingsramverk ska tas fram. Det har i sin tur dragit ut på tiden på grund av motstånd från Ungern, som officiellt har hänvisat till ett missnöje med hur Ukraina hanterar sin lilla ungerska minoritet.

Ukraina uppges dock ha jobbat hårt för att få ungrarna att säga ja, inte minst för att undvika att frågan annars fastnar när just Ungern tar över efter Belgien som ordförandeland i EU:s ministerråd från den 1 juli.

Sverige håller tummarna.

— Jag ser framför mig att vi kommer kunna ha beslut om medlemskapsförhandlingsramverket och en IGC (en inledande konferens) under det belgiska ordförandeskapet. Det är vår ambition, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på plats för ett EU-ministermöte i Bryssel.

Ungerske regeringstalesmannen Zóltan Kovács – som också är i Bryssel för att delta i ett telekomministermöte – är dock inte så optimistisk.

— När det gäller de specifika frågor som Ungern har varit tydlig kring finns väldigt få eller inga framsteg, säger Kovács.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!