Hårda journaliststraff oroar USA

"Vi är djupt oroade," säger USA:s utrikesdepartement om de två journalisterna.


En domstol i Nordkorea har dömt två gripna amerikanska journalister till tolv års straffarbete, rapporterade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på måndagen.

"Vi är djupt oroade över dömandet av de två amerikanska medborgarna. . . och har engagerat oss på alla sätt och vis för att få dem frisläppta" sade USA:s utrikesdepartement i ett uttalande, enligt AFP.

Journalisterna Laura Ling och Euna Lee greps av nordkoreanska gränsvakter den 17 mars vid Tumen-floden, vid gränsen mot Kina. De höll då på med ett reportage för den amerikanska tevekanalen Current TV, om nordkoreaner som flyr via Kina.

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA förklarade att rättegången "bekräftat de grova brott de (Ling och Lee) begått gentemot den koreanska nationen och deras olagliga gränsöverskridande".

Sydkoreanske professorn och Nordkoreaexperten Yoo Ho-Yeol ansåg att domarna "var tuffare än väntat".

– De vill skicka ett tufft budskap till USA att Nordkorea tar väldigt allvarligt på det här fallet. Det här visar också att Nords strategi är att tvinga USA till bilaterala förhandlingar, säger Yoo.

En annan expert, Cheong Seong-Chang på sydkoreanska tankesmedjan Sejong räknar med att det dröjer innan de två journalisterna kan komma att släppas.

– Men Nordkorea kommer att överväga att göra det om Washington går med på Pyongyangs krav på förhandlingar, säger Cheong.

Förre vicepresidenten Al Gore är styrelseordförande i Current TV och har nämnts som tänkbar förhandlare i fallet. Vid en liknande händelse 1996 släpptes en ung amerikan som tagit sig över den nordkoreanska gränsen efter ett par månader i fängelse sedan dåvarande kongressledamoten Bill Richardson samtalat med Nordkorea.

USA har ingen egen ambassad i Pyongyang, utan representeras i stället av Sverige. Enligt AFP har Sveriges ambassadör tre gånger fått träffa Ling och Lee i fängelset sedan de greps.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!