Grön EU-flirt med piratpartiet

Den gröna gruppen i EU-parlamentet kan tänka sig att ge piratpartiet ett hem.


Den gröna gruppen i EU-parlamentet kan tänka sig att bli ett hem för de fildelningskritiska vännerna i piratpartiet (pp).

Men fler är ute och friar, enligt pp som behöver en hemvist för att få chans till inflytande.

Skulle piratpartiets invalde ledamot Christian Engström bli grupplös skulle hans möjligheter att påverka politiken i parlamentet i praktiken vara noll. Grupptillhörigheten ger en kanal till större resurser, talartider och uppdrag.

– Grupperna böjer sig baklänges för att få med oss, hävdar partiledaren Rick Falkvinge.

Varför skulle då piratpartiet vara så eftertraktat som Falkvinge beskriver det?

– Ja, en ledamot av 736 är inte mycket men här talar vi om ett parti med enorm streetcred som får förstasidesartiklar i tidningar i hela världen, säger han.

Under valkampanjen har pp sagt att det är den gröna och den liberala gruppen i parlamentet som ligger närmast till hands när man letar anförvanter. Sedan dess har en inbjudan kommit från vänstergruppen GUE/NGL där svenska vänsterpartiet sitter.

Lutar åt gröna

Men Falkvinge verkar luta en hel del mot den Gröna gruppen, där miljöpartiet är med. Den gruppen stärkte sin position i valet, medan den liberala i bästa fall behåller sin andel i parlamentet och vänstergruppen tappar i styrka.

– Vi är positiva till tanken att ta med piratpartiet i vår grupp, säger Chris Coakley, presschef hos de Gröna i parlamentet i Bryssel.

Han säger att De gröna och piratpartiet har haft samma åsikt många gånger i frågor som gäller frihet på nätet. Och det är inget stort problem med att ta in en ledamot från ett enfrågeparti, noterar han.

– Vi har många medlemmar som var och en har fokus på en särskild fråga, säger Coakley som bedömer att det veckan efter midsommar kan stå klart om det blir något mellan gruppen och piratpartiet.

Rick Falkvinge understryker att en avgörande faktor är vilken grupp som kan ge största möjliga inflytande för pp.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med mp här i Sverige och det kan gå att bygga vidare på i Bryssel, säger han.

Bli stötesten

Den liberala gruppen, ALDE-gruppen som rymmer svenska fp och c, är tredje störst i parlamentet.

ALDE-gruppens ledamöter är stora anhängare och pådrivare av Lissabonfördraget, ett förslag till nytt regelpaket för EU vars öde avgörs av Irland i höst när väljarna där väntas folkomrösta om det en andra gång.

Piratpartiet är emot fördraget och ser det som ett tecken på att EU fjärmar sig mer från medborgarna.

– Det kan bli en stötesten för oss, det är möjligt att det faller under medborgarrätt. Det kompromissar vi inte om, säger Falkvinge.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!