Kriminolog: Museimord var hatbrott

Dödsskjutningen av en vakt på Förintelsemuseet i Washington är del av hattrend.


Dödsskjutningen av en säkerhetsvakt vid Förintelsemuseet i Washington är ett av många hatbrott sedan Barack Obama valdes till president.

Enligt kriminologer är dåden en fingervisning om extremhögerns ilska och frustration över att landet fått en svart president.

Sedan Barack Obama valdes till president har antalet hatbrott ökat. Dödsskjutningen vid museet är bara ett i raden av hatbrott, enligt Mark Potok, som leder Southern Poverty Law Center i Alabama. I april sköts tre poliser ihjäl i Pittsburgh och i maj sköts en abortläkare till döds i Kansas.

– Jag tror att valet av Obama har retat upp delar av extremhögern, säger han.

Mannen som sköt ihjäl den svarte säkerhetsvakten vid US Holocaust Memorial Museum i onsdags heter James von Brunn, är 88 år och välkänd högerextremist och antisemit.

Bara fem dagar före dödsskjutningen besökte Obama det tyska koncentrationslägret Buchenwald, där han fördömde den "okunniga och hatiska retoriken från Förintelseförnekare".

Högerextremist- och hatbrottsexperten Brian Levin på California State University säger att det är svårt att bortse från tidpunkten för von Brunns attack.

– Kanske känner han att hans land är på glid. När han ser en svart president som minns Förintelsen på besök i Buchenwald bestämmer han sig för att attackera den största Förintelsesymbolen i USA, säger Levin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!