Efter "valfusket": Iran kokar

"Om systemet hotas kommer militären göra ett hårt nedslag."


Mahmoud Ahmadinejad har utropat sig till Irans president. Med över 60 procent av rösterna är segern ett faktum. Men anklagelserna om ett omfattande valfusk har inte låtit vänta på sig.

Enligt Mir Hossein Mousavi, Ahmadinejads främste motståndare, stängdes telefonnätet och därmed kunde hans kampanj som till stor del drivits med sms inte fortsätta. På valdagen stängdes dessutom tillgången till hemsidor som drev Mousavis kampanj.

Nu har protesterna växt sig så starka att det finns risk för allvarliga konsekvenser för den islamiska regimen - 30 år efter revolutionen.

"Valfusket har inte varit avgörande"

Nyheter24 når den iranfödde vänsterpartisten, bloggaren och skribenten - Ali Esbati - som länge och ihärdigt rapporterat om den iranska demokratirörelsen.

Det rapporteras om ett omfattande valfusk i Iran. Mir Hossein Mousavi vägrar acceptera valresultatet. Varför?

–Jag tror att det förekommit problem. Bland annat har det saknats valsedlar vid olika vallokaler under ett antal timmar. Många soldater har säkerligen lojalitetsröstat på Ahmadinejad, säger Ali Esbati till Nyheter24.

Däremot tror jag inte, i alla fall i nuläget, att valfusket har varit avgörande för resultatet.

Esbati menar att man ska vara försiktig med att övertolka mediernas rapporter om att det föreligger risk för revolution.

–Du måste komma ihåg att Mousavi varit premiärminister i åtta år. Han kom inte från ingenstans.

–Detta har Ahmadinejad inte varit sen att påpeka under valdebatterna, där han också framställts som mer lättbegriplig och tydlig. Mousavi uppfattas som teknokratisk, tråkig och svår.

"Enorm utmaning för Iran"

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att Mousavi står inför ett mycket tufft val. Ska han fortsätta att protestera eller lägga ner och erkänna sig besegrad.

–Han har blivit tillsagd av Irans suveräna ledare, Ayatollah Seyed Ali Khamenei, att valet är över. Fortsätter han att protestera innebär det en enorm utamning för Iran, rapporterar Al Jazeera's Alireza Ronaghi inifrån det iranska inrikesministeriet.

Risk för regelrätta strider

Och Esbati är inte sen att hålla med.

–Fortsätter protesterna finns risken att regelrätta strider bryter ut. Om systemet hotas kommer militären göra ett hårt nedslag, säger Ali Esbati till Nyheter24.

CNN: Därför säger båda kandidaterna att de vunnit

Al Jazeera: Irans presidentval

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!