Amerikanskt ja till ny klimatlag

Den amerikanska kongressens representanthus har godkänt ett lagförslag som ska minska utsläppen av växthusgaser från industrin. Beslutet är ett första viktigt steg, anser miljöminister Andreas Carlgren (C).


På fredagen kunde USA:s president Barack Obama hösta in ännu en politisk seger.

Obama hade satsat mycket prestige på att få igenom lagen, som representanthuset sade ja till med röstsiffrorna 219 för och 212 emot. Endast en av oppositionens republikaner röstade för lagförslaget. Som brukligt är i viktiga omröstningar följde ledamöterna partilinjerna.

Lagförslaget innebär att stora amerikanska företag ska tvingas skära ner koldioxidutsläpp och andra växthusgaser med 17 procent till 2020 och med 83 procent till 2050 - från 2005 års utsläppsnivåer. Målen ska nås genom utfasning av olja och kol till förmån för ökad användning av alternativa energikällor.

Senaten, USA-kongressens första kammare, väntas lägga ett eget förslag. Men det är oklart om ett sådant hinner bli färdigt redan i år.

Fredagens beslut välkomnas av Andreas Carlgren som säger att det är ett första tecken på en öppning.

– Vad det här förslaget innebär är att USA skulle kunna minska sina egna utsläpp och komma under 1990 års nivå fram till 2020. Och det i sin tur bäddar för att de också skulle kunna lägga på åtgärder mot skogsskövlingen, åtgärder där USA betalar för utsläppsminskningar i u-länder och göra gröna investeringar i u-länder, säger han till TT och fortsätter:

Det sammanlagt skulle kunna göra att de börjar närma sig EU:s utsläppsminskning.

Samtidigt säger Carlgren att det är en tuff process kvar innan allt är klart. Senaten ska lägga fram ett eget förslag och därefter ska det tas ett gemensamt beslut mellan senaten och representanthuset.

Det blir också mycket tufft internationellt. EU har höga förväntningar på USA och vi behöver stora utsläppsminskningar om vi ska få hela klimatöverenskommelsen till stånd.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!