Black Cobra expanderar i Sverige

Gänget etablerar baser i flera städer. Göteborg blir nästa stora mål.


Malmögänget Black Cobra är på god väg att ta kommandot i gängvärlden. Efter att ha startats i Malmö, med inspiration från Köpenhamn, sprider sig gänget till andra orter som Uppsala, Göteborg, Halmstad, Eskilstuna, Stockholm och Helsingborg. Det är en expansion som saknar motsvarighet under de senaste åren.

– Det finns information om att de söker sig upp över hela landet, säger Bengt Nylander, underrättelsechef vid länskriminalen i Stockholm, till Sydsvenskan.

Personer med Black Cobra-tröjor har siktats i huvudstaden. Enligt polisen är det ett väldigt målmedvetet arbete som bedrivs med att sprida organisationen. Huvudfigurer i Black Cobra har setts interagera med lokala toppkriminella i andra städer.

– Vi vet inte om det är medlemmar här eller personer från Malmö som varit på besök. Jag påstår inte att de har etablerat sig men jag vet att de har undersökt marknaden. De har ambitioner att utveckla sin verksamhet mot vårt område, säger Bengt Nylander till Sydsvenskan.

I Göteborg har polisen sett tecken på en etablering, och i Eskilstuna har en etablering redan skett.

– Vi följer det här allt vad vi orkar för att kontrollera och rapportera dem som kan vara inblandade. Det är ett av våra absolut mest prioriterade uppdrag nu. Men vi behöver ett par dagar till på oss för veta få bättre grepp, säger Fredrik Wallén, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Södermanland, till Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.