Fler män än kvinnor säljer sex

Men kvinnorna fortsätter avsevärt längre tid.


Det är vanligare att män säljer sex än att kvinnor gör det.

Det visar en studie under namnet "Prostitution i Norden" som undersökt frågan en tid.

– I nordiska länder, där prostitutionen inte är så omfattande, är andelen män med erfarenhet av att sälja sex högre än den för kvinnor, säger Jari Kousmanen vid Göteborgs Universitet till danska Politiken.

I undersökningen har ett stort antal män och kvinnor mellan 18 och 74 år i Sverige tillfrågats - och resultatet visar att 2,0 procent av männen och 1,6 procent av kvinnorna någon gång har sålt sex.

Trenden är likadan även i Danmark visar flera undersökningar, vilket också bekräftas av experter inom manlig prostitution.

Män slutar tidigare

Att flera män har erfarenhet av att sälja sex, medan kvinnorna är klart överrepresenterade i branschen, beror enligt experterna på att männen inte blir kvar särskilt många år.

– Många av de män som köper manliga prostituerade är bisexuella eller homosexuella, och de vill helst ha en ung pojke. Man ser sällan en manlig prostituerad över 40 år, medan den äldsta kvinna jag har haft kontakt med var 74 år gammal, säger Jette Heindorf från danska Kompetencecenter Prostitution.

Börjar som ett sexuellt experiment

Trots att det finns många män med erfarenhet av att prostituera sig så lever fortfarande föreställningen om att sex för pengar är något som har med kvinnor att göra.

– Ofta börjar det som ett sexuellt experiment för killarna. Tjejer har lärt sig att säga nej till sex för pengar, medan killar inte tror att sexuella relationer kan få konsekvenser. Det gör att många förbiser att män som säljer sex också kan skadas av det, säger sociologen Claus Lautrup som gjort flera undersökningar i ämnet.

Svårare för män att söka hjälp

Män har också svårare att söka hjälp, menar chefspykologen på danska Rigshospitalet Svend Aage Madsen och förklarar att det för många män är naturligt att idetnifiera sig med offerrollen.

– Män har lärt sig att det är de ska lösa problemen själva. Det är betydligt svårare för män än för kvinnor att berätta om hur sårbar och olycklig man känner sig, säger Madsen till Politiken.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.