Även tusentals Gmail-lösenord på nätet

Google: Vi blev nyligen medvetna om en bred nätfiskeattack.


Det är inte bara tusentals Hotmail-lösenord som finns tillgängliga på nätet. Nu bekräftar även Google att deras epost-tjänst Gmail drabbats av så kallad "phishing".

–Vi blev nyligen medvetna om en bred nätfiskeattack, där hackare fick tillgång till användarinformation till webbaserade konton, inklusive Gmail-konton, säger en talesperson för företaget till BBC.

"Phishing" innebär att någon upprättar falska hemsidor som är exakta kopior av originalen. Användaren skriver då helt ovetande in sina uppgifter för att logga in och avslöjar därmed sitt lösenord för hackarna.

Enligt BBC har de sett listor med mer än 30 000 namn och lösenord till bland annat Hotmail- och Gmail-konton.

Uppgifterna spreds på en sajt för programmerare. Både Hotmail- och Googleuppgifter spreds, tillsammans med inloggningsuppgifter till Yahoo och AOL, skriver BBC.

–Så snart vi blev medvetna om attacken tvingade vi fram nollställning av lösenorden på de drabbade kontona, säger talespersonen till BBC.

Samtidigt poängterar både Microsoft och Google att det inte handlar om en brist i företagens säkerhetssystem. Det är användarna själva som skrivit in sina lösenord.

Trots att lösenorden nu ska vara borttagna uppmanar säkerhetsexperten Graham Cluley Hotmail- och Gmail-användare att byta sina lösenord.

–Jag uppmanar användarna att också ändra sina lösenord på andra sajter om de använder sig av samma för sina Hotmail- och Gmail-konton, säger Cluley till BBC.

Uppemot 40 procent av alla internetanvändare har samma lösenord för olika tjänster.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!