Krav på vapenvila i Kongo-Kinshasa

Afrikanska ledare vädjade i dag om omedelbart eldupphör i östra Kongo-Kinshasa.


(TT)Afrikanska ledare samlade i Kenya vädjade på fredagen om ett omedelbart eldupphör i striderna i östra Kongo-Kinshasa. De krävde också att "humanitära korridorer" öppnas så att flyktingarna kan få hjälp.

Vid toppmötet i Kenyas huvudstad Nairobi krävde de församlade politikerna också att de avtal som redan finns om avväpning av rebellstyrkor i regionen genomförs och att FN-styrkan Monuc får mandat att sätta hårt mot hårt och tvinga fram fred.

Slutdeklarationen lästes upp av värdlandets utrikesminister Moses Wetangula. Den lades fram efter ett dagslångt möte mellan presidenterna i Kongo-Kinshasa, Rwanda och flera andra länder i regionen. Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon deltog.

Men medan mötet i Nairobi pågick flammade nya strider upp i den kongolesiska provinsen Nord-Kivu, där hundratusentals människor är på flykt och civilbefolkningen utsätts för grova övergrepp.

Massvåldtäkter

Mer än 3 500 fall av sexuella övergrepp har dokumenterats mellan januari och september i år i Nord-Kivu.

– Det betyder mer än 400 våldtäkter i månaden, sade Elisabeth Byrs, talesperson för FN:s samordningsorgan för humanitär hjälp (Ocha) lakoniskt på fredagen.

Mer än en kvarts miljon människor i östra Kongo-Kinshasa har flytt sina hem sedan striderna intensifierades i september. Redan dessförinnan befann sig cirka 800 000 på flykt undan de ständigt återkommande konflikthärdarna i det jättelika afrikanska landet. Granateld och skottlossning hördes på morgonen invid Kibati norr om provinshuvudstaden Goma. Tusentals människor flydde från lägret några kilometer därifrån när skjutandet började, rapporterade en AFP-reporter på plats. Han såg över hundratalet regeringssoldater marschera norrut mot fronten.

– Nkunda kommer och vi ska bekämpa honom, sade en soldat enligt reportern.

FN-utreder mord

Rebelledaren Laurent Nkunda är nyckelperson i hela konflikten men han deltog inte i toppmötet i Nairobi. Nkunda leder tutsirebellerna som gör uppror mot den kongolesiska regeringen och dess armé. Misstankar att Nkunda får stöd av grannlandet Rwanda och dess president Paul Kagame har luftats länge i det internationella samfundet - men Kagame tillbakavisar anklagelserna. Under veckan har människorättsgrupper anklagat Nkundas rebeller och den lokala mai mai-milisen för att avsiktligt ha dödat minst 20 civila i staden Kiwanja. Reportrar som kom till staden i torsdags såg många lik fortfarande ligga kvar på gatorna.

– På fredagen inledde FN-styrkan Monuc en utredning om brott mot de mänskliga rättigheterna i Kiwanja, sade en talesman i den kongolesiska huvudstaden Kinshasa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!