al-Qaida i allvarlig pengakris

Terrornätverket har svårt att finansiera rekrytering och utbildningsinsatser.


WASHINGTON D.C. Trots Usama bin Ladins miljoner är terrornätverket al-Qaidas ekonomiska situation den svåraste på länge. Däremot är det goda tider för talibanerna, som drar nytta av den blomstrande narkotikahandeln i Afghanistan.

David Cohen, rådgivare vid det amerikanska finansdepartementet, berättar att al-Qaida flera gånger har sökt finansiering. Ledningen har varnat för att likviditetskrisen kan underminera nätverkets rekryterings- och utbildningsinsatser.

– Vi gör bedömningen att al-Qaida är i sitt svåraste finansiella tillstånd sedan många år tillbaka. Som ett resultat av detta kommer deras inflytande att minska, sa Cohen, enligt BBC News.

Men han varnade för att läget snabbt kan förändras, då al-Qaida har flera välbärgade personer i sin närhet som är redo och vill bidra.

Trots amerikanska insatser mot talibanernas kontantförsörjning, är deras ekonomiska ställning stark. Enligt Richard Holbrooke, Obamas sändebud i Afghanistan, får talibanerna merparten av sitt kapital från privata donatorer i Gulfstaterna. Det stora flertalet bidragsgivare gör det därmed svårare att strypa pengaflödet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!