Iranska militärtoppar dödade i attack

31 rapporteras dödade i självmordsattentat mot Irans revolutionsgarde.


TEHERAN. Minst 31 personer dödades och nästan lika skadades i ett bombattentat sedan en självmordsbombare sprängt sig själv i sydvästra Iran under söndagen. Fem av de dödade tillhörde den absoluta toppen av Irans revolutionsgarde, enligt lokala medier.

En av de dödade uppges vara vicechefen för gardets markstyrkor, Nur-Ali Shoushtari. Minst 31 personer rapporteras vara döda efter attacken som är en av de allvarligaste mot revolutionsgardet under de senaste åren.

– I denna terroristaktion dog general Nur-Ali Shushtari, biträdande chef för revolutionsgardets marktrupper, general Mohammad-Zadeh, ledare för revolutionsgardet i provinsen Sistan-Baluchistan och ledaren för gardet i staden Iranshar, rapporterade Fars efter dådet.

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, garanterade det iranska folket att regeringsstyrkor kommer att slå tillbaka mot "brottslingarna" som ligger bakom attentatet:

– Dessa förbrytare kommer snart att få stå till svars för sina inhumana ageranden, sa Ahmadinejad, enligt nyhetsbyrån IRNA, rapporterar Haaretz.

Enligt nyhetsbyrån Fars skedde attentatet i staden Pisheen vid den pakistanska gränsen i samband med att officerarna höll på att förbereda ett möte mellan företrädare för shiitiska och sunnitiska grupper i regionen, rapporterar CNN.com.

Den iranska statstelevisionen har pekat ut den prosunnitiska oppositionsgruppen Jundalla (Guds soldater) för att ligga bakom bombattentatet.

"Rigis terroristgrupp har tagit på sig ansvaret för attacken", sa nyhetsuppläsaren och refererade till Abdolmalek Rigi som leder Jundalla.

Samtidigt citerade statstelevisionen källor som sa att Storbritannien var inblandat i självmordsattentatet. Revolutionsgardet har tidigare anklagat utländska grupper med kopplingar till USA för attacken:

"Vissa insatta källor säger att Storbritanniens regering var direkt inblandad i attentatet... genom att organisera, leverera utrustning och utbilda terrorister inför aktionen."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!