Rekordbeslag av kokain i ubåt

Tio ton kokain. Guatemalas största beslag. Någonsin.


GUATEMALA. Sent på onsdagskvällen gjorde amerikansk narkotikapolis och kustbevakningen i Guatemala det största beslaget någonsin i Guatemala. Enligt flera rapporter rör det sig om tio ton kokain, skriver CNN.

Kokainet hittades i en ubåt - 30 mil utanför Guatemalas Stillahavskust. Fyra män, tre colombianer och en mexikan är gripna.

Just avancerade ubåtar har blivit ett allt vanligare inslag i droghandeln. Och de norra djunglerna i Guatemala har blivit ett allt vanligare gömställe för mexikanska drogkarteller.

Därifrån slåss de om att säkra narkotikaförsörjningen i den brutala kampen om den mexikanska och nordamerikanska narkotikamarknaden.

På samma gång för Mexiko ett allt hårdare krig mot knarket.

På torsdagen arresterades sex toppledare för den ökända drogkartellen La Familia. Dagen innan åkte en ledare för de hänsynslösa Los Zetas fast.

Men sedan Felipe Calderon tog över som president har över 12 000 mördats till följd av Mexikos krig mot knark.

–Det allra viktigaste är att Mexikos regering sätter ner foten och gör en offensiv mot gängen. Och nu gör de verkligen något, säger Bernard Aronson, USA:s utrikesministers sekreterare för interamerikanska affärer mellan 1989 - 1993, till CNN.

Men alla är inte lika positiva.

–Det är bara mer av samma sak. Jag är inte säker på att regeringens krafttag ger effekt, säger John Mill Ackerman, professor på Mexikos autonoma nationella universitet.

Kriget har inte varit billigt. Sedan Calderon tog över har fler än 12 000 personer dött och kartellerna slåss mer än någonsin om kontrollen över viktiga områden och vägar in till den lukrativa amerikanska marknaden.

–Mexikaner betalar ett högt pris. Jag tror inte resten av världen förstår hur illa det är, säger teve- och radiojournalisten Ana Maria Salazar till CNN.

Problemet, enligt Salazar, är inte drogerna i sig. Utan korruptionen som kommer i dess spår.

En av ledarna för Zetas, som greps i onsdags, hade på sig olika kuvert med pengar till runt 7000 personer i olika mexikanska stater. Pengarna var ämnade för poliser, politiker och statstjänstemän och andra kartellmedlemmar.

Och det är när kriget mot knarket inte bara slår mot själva kartellerna utan mot respektabla politiker som det kommer att ge effekt, tror Salazar.

–De går mot kartellerna, men vågar regeringen slå mot guvenörer och borgmästare? frågar sig Salazar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!