"Bestraffa homosexuella med döden"

Nytt lagförslag i Uganda får HBT-aktivister att rasa.


UGANDA. I Uganda är det förbjudet att vara homosexuell.

Nu har ett nytt kontroversiellt lagförslag lagts fram för att skärpa lagen ytterligare. Man föreslår att homosexualitet ska vara brottsligt och i vissa fall – bestraffas med döden.

Gayorganisationerna i landet har tack vare kryphål i lagtexten kunnat verka i landet, eftersom den bara gäller män som tas på bar gärning. Men det nya lagförslaget gör nu många oroliga.

HBT-aktivisten Kasha Nabasegara är själv öppet lesbisk och arbetar inom en organisation som kämpar för homosexuellas rättigheter. Sedan 2003 är hon känd i landet som talesperson för lesbiska.

– Det är katastrof. Det kommer inte bara drabba oss som är homosexuella utan slå mot hela samhället och mot de demokratiska framsteg som gjorts, säger 29-åriga Kasha till Aftonbladet.

Hittills har hennes organisation fått byta lokal fyra gånger – allt på grund av fördomsfulla grannar eller hyresvärdar.

– Det finns väldigt många homofobiska människor i Uganda. Regeringen har länge slagit dövörat till. När vi för några år sedan började komma ut väckte det mycket ilska. I april började man förbereda en skärpning av lagen som ett svar på det, tillägger 29-åringen för Aftonbladet.

Kasha har själv blivit relegerad flera gånger under sin skolgång på grund av sin läggning. En gång relegerades hon efter att hon skrivit ett kärleksbrev till en tjej. En annan gång efter att hon burit "pojkskor".

29-åringen var nyligen i Älvsjö i Stockholm som en av talarna på EU-mötet "Europeiska utvecklingsdagarna".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.