Ny dinosaurie hittad i Sydafrika

Nytt dinosauriefynd kan förklara varför de började gå på alla fyra. Och varför de blev så stora.


SYDAFRIKA. En ny dinosaurie - kallad "Earth Claw" eller "Jordklo" - har upptäckts i Sydafrika.

Upptäckten av aardonyx celestae (aard är det sydafrikanska boerspråkets ord för jord och onyx är grekiskans ord för klo) innebär ett vetenskapligt genombrott och kan hjälpa oss att förstå varför djuren började gå på alla fyra - och varför de blev så stora.

Vetenskapsmän tror att det närmast perfekt bevarade skelettet utgör den felande länken mellan tvåbenta exemplar och de som senare gick på fyra ben.

När dinosaurierna klev ner på alla fyra blev de också tyngre och större - ett fantastiskt skydd mot rovdjur. Särskilt för växtätare - som Jordklon.

Fossilfynden i Sydafrika tecknar bilden av en dinosaurie med starka bakben och två stumpartade armar som ska ha utvecklats och blivit större med evolutionen.

Den sju meter långa vegetarianen levde för ungefär 200 miljoner år sedan.

– Denna varelse är viktig eftersom aardonyxen var ett djur besläktat med den gemensamma förfadern till de gigantiska sauropoddinosaurierna, säger Adam Yates, paleontolog vid Witwatersranduniversitetet i Johannesburg.

– Sauropoder - populärt kända som brontosaurer - var de största ryggradsdjuren som gick på land med sina långa nackar, tjocka ben och piskliknande svansar. Aardonyxen ger oss en glimt av de första evolutionära stegen mot sauropoden, säger Adam Yates enligt Science Daily.

Dr Matt Bonnan vid amerikanska universitetet i West Illinois pratar om fyndet:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!