1 av 2
- Foto: JOHN MCCONNICO/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Farzana Wahidy/AP/Scanpix

Burkatvång kan förbjudas

Det blir knappast något allmänt burkaförbud i Danmark. Men däremot kan burkatvång förbjudas.


KÖPENHAMN. Det kan vara ett av de förslag som den så kallade burkautredningen lägger fram för den danska regeringen, i dag onsdag.

Trots att samma utredning visar att det i hela Danmark bara är tre kvinnor som tidvis bär burka och 150 - 200 som bär niqab - varav ungefär hälften är etniskt danska konvertiter till islam - kan en konsekvens om den ihärdiga debatten bli att det införs ett förbud mot att tvinga kvinnor att bära burka.

- Jag tycker inte att vi ska acceptera att kvinnor sitter och vittnar i burka eller niqab i rätten. Och vi ska inte acceptera att studerande går till sin examination i burka eller niqab, säger Naser Khader, integrationstalesman för Konservative till Danmarks radio.

Det var Naser Khader, som i Jyllands-Posten föreslog ett burkaförbud. Sedan drog han tillbaka förslaget när det inte fick stöd av vare sig regeringspartiet Venstre eller grundlagen - och han röstade emot ett burkaförbud när Dansk Folkeparti la fram förslaget i Folketinget.

- Nu tittar vi på vad det kan få för konsekvenser att burka och niqab tvingas på kvinnor av deras äkta makar, säger justitieminister Brian Mikkelsen (Venstre) till DR Nyheder.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!