Skalvet epicentrum var nio mil utanför kusten.
1 av 7
Skalvet epicentrum var nio mil utanför kusten. - Foto: faksimil NOAA
Bilder från chilensk teve.
2 av 7
Bilder från chilensk teve. - Foto: faksimil/TVChile
3 av 7
- Foto: faksimil/TVChile
4 av 7
- Foto: faksimil/TVChile
5 av 7
- Foto: Faksimil/TVChile
6 av 7
- Foto: Faksimil/TVChile
7 av 7
- Foto: Faksimil/TVChile

Flera döda i jordbävning i Chile - dödstalen stiger

En tsunamivarning är utfärdad efter en jordbävning utanför Chiles kust. Skalvet uppmättes till 8,8 på richterskalan och flera personer har omkommit.


CONCEPCIÓN. Skalvet inträffade 03.34 lokal tid, 07.34 svensk tid, och uppmättes till 8,8 på richter skalan. Skalvet är ett av de kratigaste skalv som uppmätts - någonsin.

Skalvets epicentrum var på sex mils djup cirka 9 mil utanför Chiles näst största stad Concepción. USA:s tsunamicentrum NOAA rapporterar att en tre meter hög tsunami registrerats utanför Chiles kust.

Men än finns inga rapporter om att någon omkommit i tsunamin.

Skalvet pågick under 90 sekunder och var så kraftigt att flera byggnader rasade. 78 personer rapporteras hittills omkommit till följd av skalvet.

I skalvet förstördes även el- och telefonledningar vilket gör det svårt att uppskatta skalvets effekter. Chiles president Michelle Bachelet har gått ut offentligt och sagt att fler dödsfall är att vänta.

- Just nu fokuserar vi på att bedöma skadorna och hur många som omkommit och skadats i skalvet. Vi vidtar alla åtgärder som vi kan för att få en översyn, säger presidenten.

Concepción är Chiles näst största stad med cirka 200 000 invånare.

Utrikesdepartementet, UD, har varit i kontakt med ambassaden i Santiago som drabbats av strömavbrott men i övrigt klarat sig bra. Ännu finns inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats i skalvet.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!