- Foto: Mukhtar Khan/AP/Scanpix

Burkaförbud nära i Belgien

Ett parlamentsutskott i Belgien röstade på onsdagen igenom ett burkaförbud på allmän plats.


BRYSSEL. Om hela parlamentet följer utskottets linje kan Belgien bli det första landet i Europa med ett förbud mot heltäckande slöjor - till exempel burka och niqab. Redan sen tidigare är det i vissa belgiska städer förbjudet att bära kläder som döljer bärarens identitet.

– Vi måste befria kvinnorna från denna börda, sa den liberala ledamoten Corinne de Permentier.

Än så länge är reaktionerna i Belgien positiva, menar professor Felice Dassetto vid universitetet i Leuven.

– Förslaget har fallit i ganska god jord. Vi har inte haft någon debatt eller tillsatt någon utredning vilket underlättat beslutsfattandet. Och framför allt har den muslimska minoriteten inte kommenterat frågan på allvar. Så det finns inget motstånd mot lagen, säger professor Felice Dassetto till France24.

Debatten om burkaförbud är aktuell över stora delar av Europa och bland annat den franska regeringen med president Nicolas Sarkozy i spetsen har drivit på för ett burkaförbud i offentliga lokaler.

Men det franska lagrådet underkände lagförslaget - och konstaterade att det står i strid med grundlagen att förbjuda människor att klä sig som de vill. Annat än i undantagsfall där förbud kan vara påkallade av säkerhetsskäl.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.