Oroligt vid demonstration i Oslo

Runt 1 000 propalestinska demonstranter angrep en proisraelisk demonstration. De kastade molotovcocktails och mynt.


Runt 1 000 propalestinska demonstranter attackerade på torsdagskvällen en proisraelisk demonstration i Oslo och brände flaggor och slängde brandbomber som bemöttes med tårgas av polisen.

– Det fanns en stor aggressivitet från motdemonstranterna nästan omedelbart, säger Johan Fredriksen på Oslopolisen.

Enligt honom attackerades runt 500 proisraeliska demonstranter vid Stortinget av ett tusental motdemonstranter som "visade mycket liten respekt för åsiktsfriheten".

Motdemonstranterna kastade molotovcocktails, stenar och ägg samt mynt och brände israeliska flaggor. Även fyrverkerier sköts in i folkmassan och in bland poliserna. En journalist ska ha attackerats och skadade uppges finnas i båda läger.

– Det kom fram en äldre kvinna till mig med en sten som hon berättade att hon hade blivit träffad av. Jag tycker det är riktigt illa att de kastar sten på gamla damer och pensionärer som deltar i en fredlig demonstration, säger Jan Simonsen från högerpopulistiska Fremskrittspartiet enligt Verldens Gang. Simonsen var en av talarna under den proisraeliska demonstrationen.

Oroligheterna uppges ha eskalerat när flera talare från invandringskritiska Fremskrittspartiet påtalade Israels rätt att försvara sig, uppger Adressa. Enligt polisen finns än så länge två skadade varav en polis.

"Polisen har än så länge fått rapporter om två skadade, däribland en polistjänsteman. Ett stort antal poliser från Oslos polisdistrikt är på plats i Oslo centrum, och använder nödvändiga metoder för att upprätthålla säkerheten", skriver polisen i ett pressmeddelande enligt Dagbladet.

Samtidigt bara några hundra meter där ifrån samlades upp emot 10 000 för att demonstrera för fred, enligt norska Aftenposten.

Se video från kravallerna och Fremskrittspartiets videoinspelning från demonstrationen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!