Norsk hjälpbil träffad i Gaza

En av Norsk Folkehjelps bilar har träffats av israelisk robot.


En av hjälporganisationen Norsk Folkehjelps bilar har förstörts av en israelisk robot, rapporterar norska radion NRK. Bilen ska ha varit tydligt märkt med organisationens emblem på taket och en flagga.

Händelsen inträffade på fredagen då bilen stod parkerad nära en bostad där en anställd i hjälporganisationen bor strax norr om staden Gaza. Roboten slog ner någon meter från bilen som blev ett vrak. Ingen skadades av roboten.

Generalsekreteraren i Norsk Folkehjelp Petter Eide hävdar att det inte fanns något militärt mål i närheten. Han tror inte heller att det var något misstag, antingen var bilen eller bostadshuset målet för angreppet, säger han till NRK.

– Är det så att de siktat på vår bil bekräftar det vi fruktat de senaste dagarna - att vi också blivit ett militärt mål. Den här sortens robotar är mycket precisa. De bommar inte med mer än en meter eller två, säger Eide.

Det är dock första gången en norsk hjälpbil träffats. Andra bilar, ambulanser och rullande sjukhus, har förstörts av israeliska attacker.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice försvarar att också civila fallit offer under Israels kampanj mot Gazaremsan.

– Under omständigheterna som råder i Gaza är det mycket svårt att skydda civila eftersom det är så tätbefolkat, säger hon enligt AFP.

Fredagen blev ett av våldsammaste dygnen under det två veckor långa kriget trots att FN:s säkerhetsråd vädjade om "omedelbar och hållbar" vapenvila. Samtidigt anklagade Internationella rödakorskommittén Israel för att i flera dagar ha låtit skadade svälta i Gazastadsdelen Zaytun.

Minst 20 människor dödades av fredagens israeliska anfall med stridsflyg och pansar och dödstalet bland palestinierna nådde över 800. De palestinska styrkorna avlossade samtidigt 30-talet raketer mot Israel, dock utan att skada någon.

Tio israeliska soldater och tre civila israeler har hittills rapporterats dödade under Gazakriget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!