Bush: Obama ger hopp och stolthet

I sitt avskedstal i natt hyllade president George W Bush "hopp och stolthet" som efterträdaren Barack Obama inger. Han uppmanade Amerika att enas för att besegra terrorism och den ekonomiska krisen.


I sitt avskedstal hyllade president George W Bush "hopp och stolthet" som efterträdaren Barack Obama inger. Han uppmanade det ofta splittrade Amerika att enas för att besegra terrorism och den ekonomiska krisen.

– Obama, som blir USA:s förste svarte president den 20 januari, är en man "vars historia visar att hoppet i vårt land finns kvar", sade Bush i vad som förmodas vara presidentens sista tevetal till nationen som han lett i åtta år.

– Det är en stund av hopp och stolthet för hela vårt land. Och jag sällar mig till alla amerikaner och önskar all lycka för den tillträdande presidenten Obama, hans hustru Michelle och deras båda vackra döttrar, sade den avgående presidenten som gjort sig impopulär i breda kretsar.

Svår situation

I talet radade Bush upp försvar för sin presidentperiod som först präglades av förödelsen efter elfte september-attackerna 2001 och sedan av det impopulära Irak-kriget, den klantiga hanteringen av orkanen Katrina och det som experter varnat för kan vara den värsta ekonomiska krisen på 70 år.

Han erkände också att landet befinner sig i en svår situation, med oavslutade krig i Irak och Afghanistan och hot från islamistiska terrorister.

– Samtidigt som vår nation är säkrare än det var för sju år sedan utgör en ny terroristattack det allvarligaste hotet mot vårt folk, sade Bush.

– Vi måste bekämpa självbelåtenhet. Vi måste fortsätta visa beslutsamhet. Och vi får aldrig sluta skydda oss. På samma gång måste vi fortsätta att engagera oss i världen med förtroende och klara mål, sade han.Kunde varit värre Bush försvarade också hanteringen av den globala ekonomiska krisen han nu lämnar över till Obama.

– Detta är tuffa tider för hårt arbetande familjer, men det hade varit mycket värre om vi inte hade agerat.– Alla amerikaner är tillsammans om det här. Och tillsammans, med målmedvetenhet och hårt arbete, kommer vi att reparera vår ekonomi och få in den på vägen mot tillväxt, sade han till publiken som bestod av ett 50-tal utvalda gäster i den utsmyckade östra flygeln i Vita huset.

Bush har aldrig varit särskilt angelägen att medge misstag, men utan att specificera sade han att "jag, liksom alla som haft ämbetet före mig, har upplevt bakslag".

Ingen skada skedd

Presidenten förkastade däremot anklagelser om att Irakkriget och förhörsmetoder som många betraktar som tortyr har skadat USA:s ställning i världen. Han menade att ingen kommer att ta ledningen för frihetens ideal om inte Amerika gör det.

Bush försvarade också kraftfullt många av sina beslut i kampen mot terrorism, och syftade bland annat på spioneri mot amerikaner och de båda krigen som har delat opinionen i USA.

– Det pågår en legitim debatt om många av de här besluten.

Men det kan knappast bli diskussioner om resultaten.

– Nu har det gått mer än sju år utan att det inträffat någon ny terroristattack på amerikansk jord, sade han.

Som traditionen bjuder ska Bush avsluta sin presidentperiod med att lämna en handskriven lapp till sin efterträdare på Ovala rummets skrivbord, innan han drar sig tillbaka till ett mer stillsamt liv i sin hemstat Texas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!