1 av 2
- Foto: Ship to Gaza
Och konstnären Dror Feiler.
2 av 2
Och konstnären Dror Feiler. - Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Israel stoppade Gazakonvoj med våld

Flera skadade när fartyg i den så kallade Frihetsflottan bordades. Enligt uppgift ska två personer ha dödats. Många kända svenskar ombord.


RAMALLAH. I Frihetsflottan ingår bland annat den organisationen Ship to Gaza med flera svenska fartyg.

Innan konvojen - med uppdraget att transportera förnödenheter till Gazaremsan - nått israeliskt farvatten bordades flera fartyg av israelisk militär, uppger Hamas-TV.

Ombord på ett av de svenska fartygen - Sofia - finns riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (mp).

Vid femtiden twittrade han direkt från dramat:

"De försöker nu borda oss; Obs! Internationellt vatten!"

Flera personer har skadats och enligt obekräftade uppgifter ska dessutom tio personer ha dödats på en av de större passagerarfartygen.

Enligt uppgifter i turkisk teve - som visat ett filmklipp från ett av fartygen - ska det vara fråga om minst två döda.

Israeliska Arutz Eser - Kanal 10 - rapporterar vid sjutiden att dödssiffran kan komma att stiga och talar om mellan 10 och 16 döda i strider mellan israeliska kommandosoldater och propalestinska aktivister.

Alla dödsoffren ska ha krävts på samma fartyg, men på vilket framgår inte.

Enligt Greta Berlin, medgrundare till organisationen Free Gaza, ska hennes advokater i Israel ha fått besked av israeliska försvarsdepartementet om att minst tio personer dödats.

– Vi har inte angripit någon båt. Vi har bara verkställt den israeliska regeringens beslut att förhindra dem från att nå Gazaremsan utan att samordna med Israel, heter det i ett uttalande från den israeliska militären.

– Armadan är en provokation i syfte att skada Israel. Om de verkligen hade velat transportera lasten till Gazaremsan skulle de ha gjort det genom Israel så som sker på daglig basis.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz som hänvisar till turkiska NTV har ett sextiotal personer skadats.

Ombord på ett av fartygen finns också den svenske konstnären och debattören Dror Feiler.

– Han lyckades att ringa sin son precis innan detta hände och jag har fått uppgifterna från honom senare har jag ockå fått uppgifter från den turkiska hjälporganisationen IHH, som ingår i konvojen, säger Mikael Löfgren, talesperson för Ship to Gaza, till Dagens Nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!