Barnsoldaten döms till åtta års fängelse

Yngste Guantánamofången, Omar Khadr, får åtta års fängelse.


GUANTÁNAMO. Kanadensiske Omar Khadr greps och fängslades i det amerikanska Guantánamofängelset när han var 15 år. Åtta år senare har ha nu ställts inför rätta - där han erkände allt som åklagaren bad honom om - och fått sin dom.

Khadr döms till 40 års fängelse av militärtribunalen men får en särskild straffrabatt på grund av sin låga ålder. Det innebär att han ska sitta åtta år - förutom den tid han redan suttit - i fängelse och att han kan komma att utlämnas till Kanada redan om ett år.

Enligt internationell lag ska barnsoldater under 18 år betraktas som offer och inte förövare. Men Khadr blir trots det den förste att dömas för att ha dödat en amerikansk soldat i Afghanistan. Totalt har fler än 1000 ameriaknska soldater dödats i Afghanistan.

174 personer sitter fortfarande i Guantánamofängelset som USA:s president Barack Obama lovat att bomma igen. Vissa av dem kan räkna med att släppas, andra kommer att ställas inför civil domstol och några kommer att sitta inspärrade utan rättegång även fortsättningsvis, uppger Sveriges Radios Ekot.   

/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!