1 av 2
- Foto: Morten Holm/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Scanpix

USA-spioner hade tillgång till norska polisens register

Den amerikanska ambassadens övervakningsenhet, SKD, hade poliskällor med insyn i polisens straffregister.


USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

OSLO. Gruppen som ägnat sig åt att bedriva spioneriverksamhet i Norge på uppdrag av USA:s ambassad kunde logga in och ta ut data från straffregistret.

I Surveillance Detection Unit, SDU, som gruppen kallas, ingick flera före detta poliser som tog hjälp av tidigare kollegor, som fortfarande jobbar inom norska polisen, uppger tidningen Aftenposten.

Enligt källor till den norska tidningen har såväl Politidirektoratet, alltså norska Rikspolisen, och norska Säpo, PST (Politiets sikkerhetstjeneste), känt till spionaget.

Nu har Oslos statsadvokat, Jørn Maurud, skrivit till norska justitieministern och bett om att få ta del av redogörelser från polisen och norska Säpo om hur man bistått den amerikanska spionverksamheten inom SDU.

– Det påstås inte bara att det skett olaglig övervakning utan detta ska ha skett med Oslo som geografisk utgångspunkt, i vår statsadvokatregion, säger Maurud till Aftenposten.

Övervakarnas lokaler låg till nyligen i en byggnad i anslutning till den amerikanska ambassaden.

Maurud säger att olaglig övervakning kan vara brottsligt på många punkter, men det är inte säkert att ärendet är skäl nog att gå vidare med en fullständig utredning.

Han kan heller inte se vilket polisdistrik som i så fall skulle få i uppdrag att utreda spionhärvan.

Nu hänger det på de redogörelser som politidirektoratet och PST ska lämna och huruvida de innehåller uppgifter som gör gällande att USA-spionerna agerat med de norska myndigheternas goda minne.

Först då kan Oslos statsadvokatämbete avgöra vilket polisdistrik som eventuellt får uppdraget.

USA:s ambassad tillbakavisar avslöjandet som "insinuationer" och "antaganden". Men säger sig vara beredda att samarbeta med norska myndigheter.

– När det gäller insinuationerna och påståendena i TV2-nyheterna i onsdags kväll står vi redo att snabbt besvara alla frågor som norska myndigheter har i detta eller andra ärenden, säger ambassadens talesperson, Tim Moore.

/
SDU
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.