- Foto: TOMAS ONEBORG / SvD / SCANPIX

Tevespelskids drabbas av utdöd sjukdom

Den så kallade "engelska sjukan" har hittats bland brittiska barn - igen. Och forskarna skyller på tevespelen.


Den engelska sjukan

Bristsjukdomen har varit känd sedan 1600-talet men det var under 1800-talets industrialisering som sjukdomen uppmärksammades.

Många engelska arbetarfamiljer flyttade från den soliga landsbygden till städerna. Man upptäckte efter en tid att barnen blev hjulbenta.

(Källa: Wikipedia)

SOUTHAMPTON. – Det är nästan säkert en kombination av modern livsstil vilket innebär en brist på exponering för solljus, säger doktor Justin Davies om tevespelskidsen, till The Sun.

Det är i en brittisk studie som bristsjukdomen Rakit, eller engelska sjukan, hittats hos så många som var femte barn i Southampton.

Sjukdomen härjade senaste i slummen i 1800-talets England, men har sedan 1930-talet mer eller mindre varit utdöd. Tills nu.

– Det hela är mycket förvånande, det är en helt ny företeelse som utvecklats de senaste åren. Och vi hittar fall från fattiga områden upp till medelklassen, säger professor Nicholas Clarke till The Sun.

Den engelska sjukan är en bristsjukdom som främst drabbar barn och som orsakas av D-vitaminbrist. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig vilket resulterar i att barnen blir hjulbenta eller kobenta. Vid allvarligare fall degenereras bröstkorgen och bäckenet deformeras.

Kroppen behöver bara 20 minuters solljus per dag för att tillverka tillräckligt med D-vitamin.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!