- Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix

Katten Gustafs skapare ber om ursäkt för stripp

Världens kanske mest kända tecknade katt, Gustaf, är i blåsväder efter att ha drivit med militärveteraner.


Katten Gustaf

Katten Gustaf är mer känd som Garfield utanför Sverige och är, enligt Guiness rekordbok, den mest publicerade seriestrippen i världen. Den återfinns i mer än 2 600 tidningar jorden runt.

Gustaf, eller Garfield, debuterade den 19 juni 1978 och skapades av Jim Davis, ursprungligen som en dagsstripp.

Serien handlar om en fet, lat och cynisk katt som älskar lasagne och älskar att bråka med hunden Ådi.

Katten Gustafs skapare, Jim Davis, har bett om ursäkt sedan en seriestripp med den världsberömda lata, överviktiga och dryga kissen drivit med amerikanska arméveteraner.

I torsdagens stripp kunde man se en spindel varna Gustaf för att krossa honom, annars kommer en nationell åminnelsedag hållas i spindelns ära.

Gustaf, som ofta krossar spindlar i serien, tar inte not om hotet och serien avslutas med ett klassrum fyllt av spindlar som tillfrågas varför de firar "Nationella dumskalledagen".

Detta alltså samma dag som USA högtidlighåller stupade soldater under Veterans Day.

Serien fick hård kritik på nätet med kommentarer som "En smaklös serie på Veterans Day" och Jim Davis har "gått långt över gränsen med denna serie. Han borde skämmas".

Trots att andra röster menar att han knappast haft för avsikt att såra någon gick Davis ut med en ursäkt.

– Jag ber om ursäkt om någon känt sig stött av dagens Gustaf. Det var inte meningen och beklagligt, säger Jim Davis i ett uttalande.

Han fortsätter också med att förklara att strippen tecknades för nästan ett år sedan och att Davis, som själv ha en bror som tjänstgjort i Vietnam och en son som tjänstgjort i Afghanistan och Irak som marinkårssoldat, inte visste när den skulle publiceras.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!