- Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Republikanerna vill stoppa Obamas nedrustningsavtal

Kan sätta stopp för ratificeringen av avtalet.


Nya Start-avtalet

Start-avtalet är en gemensam överrenskommelse mellan USA:s president Barack Obama och den ryske presidenten Dmitrij Medvedev om att kraftigt skära ner på ländernas kärnvapeninnehav. 

Avtalet ska följa upp Strategic Arms Reduction Treaty (Förkortning: Start) som löpte ut i december 2009. Det så kallade ”Nya Start”, som skrevs under 8 april 2010, är tänkt att minska antalet kärnvapensstridsspetsar med 30% jämfört med det senaste avtalet. Totalt antas över 2000 ton kärnvapen ha producerats sedan 1945, där USA och Ryssland har svarat för över 90%.

Barack Obamas nedrustningsambitioner och överenskommelse med Ryssland riskerar nu att braka samman.

En omröstning om det nya så kallade Start-avtalet kan nämligen komma att blockeras av republikanerna i senaten.

Avtalet skrevs under redan i april av både Barack Obama och ryske presidenten Dmitrij Medvedev men måste klubbas igenom av den amerikanska senaten och den ryska duman innan det bli verklighet.

Något som nu alltså riskerar att inte bli av, uppger Boston Globe.

Ryssland har fortfarande ambitionen att rösta igenom avtalet men avvaktar tills den amerikanska senaten först gjort det.

Nya Start-avtalet begränsar bland annat antalet kärnvapenstridsspetsar de två länderna får ha. Avtalet är ambitiöst och sträcker sig betydligt längre än de tidigare Start-avtal som funnits på plats från 1991 fram till nu.

/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!