1 av 3
- Foto: AP/Scanpix
Julian Assange
2 av 3
Julian Assange - Foto: Salvatore Di Nolfi / SCANPIX
3 av 3
- Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

The Guardian kraschade när Assange chattade

Wikileaks-grundaren Julian Assange chattade med The Guardians läsare.


Intresset var enormt och  sajten stod inte emot trycket då 900 personer ville ställa frågor till internationellt efterlyste Julian Assange. Svaren fick därför publiceras senare under dagen.

Bland annat fick han en fråga om han i framtiden ville återvända till sitt hemland Australien och svarade då:

"Jag är australisk medborgare och jag saknar mitt land jättemycket. Men de senaste veckorna har Australiens premiärminister Julia Gillard och justitiekanslern Robert McClelland gjort klart för mig att jag omöjligt kan återvända till mitt land. De har sagt att de jobbar aktivt tillsammans med USA för att attackera mig och människorna bakom Wikileaks. De vill väl inte riskera att bli portade från amerikanska ambassadens cocktailpartyn antar jag."

En annan fråga handlade om hur han såg på sin egen säkerhet och om han förväntat sig det genomslag Wikileaks fått i världen.

"Jag har alltid trott att Wikileaks skulle ha en global roll och i viss mening blev det tydligt redan 2007 när resultatet i Kenyas val ändrades. Jag trodde att det skulle ta två år i snarare än fyra att få erkännande från andra i den viktiga roll vi har, så vi är fortfarande lite efter i schemat och har mycket mer jobb att göra. Hoten mot våra liv är en offentlig handling, men vi skyddar oss så gott vi kan med tanke på att vi har att göra med en supermakt."

Wikileaks-grundaren håller sig enligt Daily Mail gömd någonstans i sydöstra England. Under dagen har samma tidning dessutom publicerat uppgifter som säger att Julian Assange kan komma att gripas redan i dag eller i början av nästa vecka.

/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!