I fredags krävde Frankrikes industriminister, Eric Besson, att ett franskt IT-företag avslutar sina affärer med Wikileaks. Påtryckningarna hårdnar överallt.
1 av 8
I fredags krävde Frankrikes industriminister, Eric Besson, att ett franskt IT-företag avslutar sina affärer med Wikileaks. Påtryckningarna hårdnar överallt. - Foto: Jacques Brinon/AP/Scanpix
Själv är Julian Assange internationellt efterlyst efter misstankar om sexbrott mot två svenska kvinnor.
2 av 8
Själv är Julian Assange internationellt efterlyst efter misstankar om sexbrott mot två svenska kvinnor. - Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
3 av 8
- Foto: Postfinance
Under lördagen avslöjades i ett läckt diplomatdokument på Wikileaks att schweiziska diplomater dissar sin egen utrikesminister, Micheline Calmy-Rey efter uppgörelsen med Libyen, som avslutade två års diplomatisk kris länderna emellan.
4 av 8
Under lördagen avslöjades i ett läckt diplomatdokument på Wikileaks att schweiziska diplomater dissar sin egen utrikesminister, Micheline Calmy-Rey efter uppgörelsen med Libyen, som avslutade två års diplomatisk kris länderna emellan. - Foto: Abdel Magid Al Fergany/AP/Scanpix
Wikileaks har för tillfället två bankkonton kvar - det ena hos det schweiziska företaget Firma Datacell Switzerland.
5 av 8
Wikileaks har för tillfället två bankkonton kvar - det ena hos det schweiziska företaget Firma Datacell Switzerland. - Foto: Steffen Schmidt/AP/Scanpix
6 av 8
- Foto: Abdel Magid Al Fergany/AP/Scanpix
7 av 8
- Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
Julian Assange hade hoppats på att Schweiz skulle bli hans fristad.
8 av 8
Julian Assange hade hoppats på att Schweiz skulle bli hans fristad. - Foto: ENNIO LEANZA/AP/Scanpix

Schweiz hotar stänga Wikileaks bankkonto

Först släckte Amazon ner sajten. Sen stoppade Paypal alla digitala utbetalningar. Nu hotar schweiziska myndigheter och banker att stänga Wikileaks bankkonto.


Så når man Wikileaks

Wikileaks kan nås via IP-numret på denna adress:

http://213.251.145.96/

Eller via den nya schweiziska domänen på:

http://www.wikileaks.ch/

Läs mer om hur du donerar till Wikileaks:

http://213.251.145.96/support.html

ZÜRICH. Wikileaks har inga kostnader för att trycka stora pappersupplagor och grundaren och chefredaktören, Julian Assange, bor hos vänner och bekanta, som han ständigt lånar pengar av för att klara sitt uppehälle. Hans enda ägodelar är en resväska med kläder och en laptop.

Men ändå är det inte gratis att driva en sajt som Wikileaks. För närvarande beräknas organisationens kostnader uppgå till cirka 1 437 000 kronor om året. Det täcker bland annat serverutrymme, annan teknik och advokatkostnader för till exempel nu våldtäktsanklagade Julian Assange.

Pengarna kommer uteslutande från frivilliga donatörer jorden runt och sätts in på fonden "Julian Assange Defence Fund". Men nu kan USA i samarbete med andra länders myndigheter samt privata företag ha hittat ett sätt att strypa pengaflödet - och därmed verksamheten.

Natten till lördagen avslutade betalningstjänsten Paypal Wikileaks konto. Tidigare kunde bidragsgivare via Paypal sätta in pengar till den tyska Wau Holland-stiftelsen, som vidarebefordrade dem till Wikileaks.

Och nu vill Schweiz - som varit Julian Assanges sista hopp om en fristad - stänga organisationens bankkonto.

Den schweiziska statliga postens bank, Postfinances talesperson, Marc Andrey, säger till tidningen NZZ am Sonntag att Assange, för att få inneha ett bankkonto, måste visa upp ett schweiziskt uppehållstillstånd, lagfart på egendom i landet eller att han gör affärer i Schweiz.

– Just nu ser vi över våra affärer med Julian Assange, säger han.

Det beror på två saker. För det första: Den heta potatisen Wikileaksgate har under de senaste veckorna, som Andrey säger, "ställts på sin spets".

Och för det andra: Julian Assange, den 39-årige australiske medborgaren, angav när han öppnade sitt privatkundskonto att han har en lägenhet i schweiziska Genf. Postfinance är uppenbarligen inte längre säkra på att så är fallet.

– Vi undersöker precis om Julian Assange verkligen har en bostad i Genf, säger Marc Andrey till NZZ am Sonntag.

Det är oklart om banken Postfinance agerar efter påtryckningar, men i fredags ställde till exempel den franska industriministern, Eric Besson, ett öppet krav på ett franskt IT-företag:

– Avsluta era affärer med Wikileaks, dundrade Besson - och blev bönhörd.

Postfinance själva förnekar påtryckningar.

– Hittills har vi inte blivit utsatta för interventioner från myndigheterna, säger Marc Andrey.

Klart står däremot att USA:s ambassadör i Schweiz uppmanat regeringen att inte ge Assange asyl i landet.

– Hans läckor utgör en risk för många, många människor, säger ambassadör Donald Beyer till tidningen Sonntag.

Hans företrädare Peter Coneway var ännu tydligare och har kallat Schweiz "en frustrerande alpdemokrati". Det tar efterträdaren Beyer avstånd från, men säger samtidigt:

– Schweiz måste mycket noggrant tänka över om man vill ge någon som flyr rättvisan en fristad.

Flera schweiziska politiker vill dock ge Assange politisk asyl.

– Schweiz ska ge honom skydd, säger till exempel det gröna partiets nationalråd, Bastien Girod, till Sonntag.

Även om det schweiziska bankkontot skulle stängas har Wikileaks ytterligare två bankkonton, uppger organisationen på sin sajt. Det ena i Tyskland och det andra på Island via schweiziska Firma Datacell Switzerland, med huvudkontor i Basel, men med en filial i Reykjavik. Med dess hjälp kan man föra över pengar via kreditkort till Wikileaks.

Vid en presskonferens i Genf förra månaden sa Julian Assange att han överväger att söka asyl i Schweiz. Det är dock oklart om så skett.

– Av integritetsskäl kan vi inte ange om en särskild person sökt asyl i Schweiz, säger migrationsverkets Marie Avet till NZZ am Sonntag.

I ett hemligt diplomattelegram, som Wikileaks läckt under söndagen, avslöjas att den schweiziska utrikesministern, Micheline Calmy-Rey, av sina egna tjänstemän, två UD-diplomater, avfärdats som "oförståndig" i sina mellanhavanden med Libyen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).