USA:s försvarsminister, Robert Gates (t.h.) tycker att det är "goda nyheter" att Julian Assange under tisdagen greps i London.
1 av 2
USA:s försvarsminister, Robert Gates (t.h.) tycker att det är "goda nyheter" att Julian Assange under tisdagen greps i London. - Foto: J Scott Applewhite/AP/Scanpix
Julian Assange kan nu komma att utlämnas till USA. Via Sverige.
2 av 2
Julian Assange kan nu komma att utlämnas till USA. Via Sverige. - Foto: Lennart Preiss/AP/Scanpix

USA kräver Assange utlämnad

Informella samtal har redan inletts mellan amerikanska och svenska myndigheter.


De vill betala Assanges borgen

Dokumentäragitatorn Michael Moore, filmregissören Ken Loach, den kände journalisten John Pilger och societsdamen Jemima Khan, syster till den konservative parlamentsledamoten Zac Goldsmith och tidigare gift med cricketstjärnan Imran Khan, är några av de kändisar som erbjudit sig att betala borgen med upp till två miljoner kronor åt Wikileaks nu gripne grundare, Julian Assange.

Men domaren Howard Rule avslog begäran om borgen med motiveringen att Assange skulle fly landet.

Ken Loach, som erbjöd sig att betala cirka 200 000 kronor, förklarar att han bara känner till Assange genom hörsägen, men säger:

– Jag menar att arbetet han har gjort har tjänat allmänheten. Jag menar att vi har rätt att känna till våra makthavares förehavanden.

WASHINGTON. Julian Assange, 39, sitter för närvarande i brittiskt häkte och kan inom senast några månader komma att utlämnas till Sverige, som efterlyst den australiske medborgaren för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Nu skriver brittiska The Independent att USA i sin tur vill ha Assange utlämnad från Sverige.

Enligt tidningen har informella samtal redan inletts mellan amerikanska och svenska myndigheter. Det uppger diplomatiska källor till Independent.

Julian Assange har nekats borgen av domstolen Westminster Magistrates Court trots att ett antal framstående offentliga personer sagt sig vara villiga att lösa ut honom.

Hans gripande i norra London beskrevs under tisdagen som "goda nyheter" av USA:s försvarsminister, Robert Gates.

Det amerikanska justitiedepartementet förbereder sig nu för att åtala Julian Assange för spioneri sedan hans webbsida läckt ut en kvarts miljon topphemliga diplomatdokument.

Ett antal amerikanska toppolitiker har krävt att Wikileaks ska klassas som en terrororganisation och till och med att Julian Assange ska lönnmördas efter läckan.

Den förmodade republikanska presidentkandidaten, Sarah Palin, har sagt att Assange och hans medhackare ska jagas som al-Qaida och talibanerna.

/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.