- Foto: Berit Roald / Scanpix

Kina mörkar Nobelprisfest

Kina har blockerat flera mediesajter för att hindra kineser från att se Nobelceremonin på nätet.


Det här är Liu Xiaobo

Liu Xiaobo föddes 1955 i Changchun i nordöstra Kina. Han är från början litteraturvetare - men blev känd som en av Kinas mest orädda regimkritiker.

Under 80-talet skrev han två regimkritiska böcker - Kritik av valet - dialog med Li Zehou samt Estetiken och människans frihet. Han var också delaktig i protesterna på Himmelska fridens torg 1989 - som slutade i ett blodbad. Då fängslades han först gången.

Sedan han 2008 undertecknade det demokratiska manifestet Charta 08 är dömd till elva års fängelse för anstiftan av samhällsomstörtande verksamhet.

2010 belönades han med Nobels fredspris.

Källa: Wikipedia

PEKING. Norska statsradion, NRK, brittiska BBC och amerikanska CNN har fått sina webbplatser blockerade inför prisutdelningsceremonin i Oslo där årets fredspristagare, den kinesiske regimdissidenten Liu Xiaobo, ska få ta emot sitt Nobelpris.

När Xiang Yu fick reda på att en kinesisk demokratiaktivist vunnit Nobels fredspris gjorde hon som internetkunniga kineser gör: letade vägar runt den kinesiska regimens nätcensur för att ta reda på mer om Liu Xiaobo.

– Regeringen håller information ifrån oss, säger Xiang till CBS News.

– Jag letade efter en bok av Liu, men där fanns ingenting.

Och följdriktigt känner de flesta kineser inte heller till den 50-årige Liu Xiaobo. Men regimen hävdar att den har en stor majoritet bakom sig i kritiken mot den norska Nobelkommitténs val.

– De som sitter i Nobelkommittén måste medge att de är i minoritet. Kinesiska folket och den allra största delen av världens länder och folk är emot vad de gör, säger utrikesdepartementets taleskvinna Jiang Yu och kallar kommitténs medlemmar "clowner".

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!