Somaliska al-Shabaab - en av världens farligaste terrorgrupper just nu.
1 av 4
Somaliska al-Shabaab - en av världens farligaste terrorgrupper just nu. - Foto: MOHAMED SHEIKH NOR/AP/Scanpix
al-Shabaab har drivit ut FN:s livsmedelsprogram ur Somalia.
2 av 4
al-Shabaab har drivit ut FN:s livsmedelsprogram ur Somalia.
al-Shabaabs träningsläger.
3 av 4
al-Shabaabs träningsläger. - Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
18-åringen misstänks tillhöra al-Shabaab. Den fruktade islamistmilisten som härjar i Somalia - och stora delar av övriga världen.
4 av 4
18-åringen misstänks tillhöra al-Shabaab. Den fruktade islamistmilisten som härjar i Somalia - och stora delar av övriga världen. - Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix

UD har träffat "terrorsvensken"

En 18-åring från Sundsvall greps i Uganda - misstänkt för att ha förberett ett terrorattentat åt den somaliska islamistmilisen al-Shabaab. På sin Facebooksida skrev han kort innan han åkte: – I will die like a souljah!


Det här är Sister Souljah

Begreppet refererar till Sister Souljah - en ikon inom hiphopen - som också blivit synonymt med ett "Sister Souljah moment": en politiker som tar avstånd från en extremist. Detta sedan dåvarande president Bill Clinton rasade mot hiphopprofilen Lisa "Sister Souljah" Williams rasistiska utfall under valrörelsen 1992:

– Om svarta människor dödar svarta människor varje dag, varför inte ta en vecka och döda vita människor?

Souljah är i grunden en "hiphopifierad" sammanslagning av orden "soldier" - soldat - och "soul" - själ.

SUNDSVALL/KAMPALA. I november förra året anmälde 18-åringen sitt svenska pass stulet.

Men sex veckor senare greps han i Uganda - misstänkt för att ha planerat att utföra ett terrordåd åt den över hela världen fruktade somaliska islamistmilisen al-Shabaab - som genomfört terrordåd över hela Östafrika och till och med i Danmark.

På sin facebooksida skrev mannen kort innan han drog ner till Afrika:

- I will die lika a souljah! (se faktaruta)

Nu misstänker de lokala myndigheterna att al-Shabaabs plan var att använda honom som självmordsbombare på nyårsafton.

Två dagar innan han greps av ugandisk polis gjorde han en uppdatering med mobilen; Alhamdulillah (som på ett ungefär betyder "Tacka Gud").

Det var den 29 december som 18-åringen greps tillsammans med en kvinna, som pekats ut som al-Shabaab-ledare, och en tredje man vid en passkontroll i Uganda. De ska ha försökt springa förbi vakterna vid passkontrollen.

Hans oklara svar i förhör samt det faktum att han bar en dubbel uppsättning pass - ett svenskt och ett kenyanskt - gjorde passpolisen misstänksam och han greps.

– Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism, säger polisofficeren Ssekate till Expressen.

18-åringen nekar dock att han har kopplingar till al-Shabaab - en grupp som avskyr idrott och musik. Medan 18-åringen på sin facebookprofil hyllar artisten 2pac och fotboll.

Svensk ambassadpersonal fick träffa 18-åringen under tisdagen.

– Han mår efter omständigheterna väl, säger Ellinor Lundmark på UD:s presstjänst till Expressen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!