Libyens mångårige diktator Muammar Khaddafi kan ligga pyrt till.
1 av 5
Libyens mångårige diktator Muammar Khaddafi kan ligga pyrt till. - Foto: Pa Photos/Scanpix
Han kan bli näste man till rakning i den resning som nu skakar stora delar av arabvärlden.
2 av 5
Han kan bli näste man till rakning i den resning som nu skakar stora delar av arabvärlden. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
Är den excentriske diktatorns dagar räknade?
5 av 5
Är den excentriske diktatorns dagar räknade? - Foto: Jon Black/AP/Scanpix

Khaddafi kan bli näste man till rakning i arabisk resning

Hela Nordafrika kokar efter revolutionen i Tunisien. Nu rapporteras om oroligheter i Muammar Khaddafis Libyen. Kan denna levande institution bland världens diktatorer bli näste man till rakning i arabvärldens resning? SE VIDEO!


Det här är Muammar Khaddafi

Muammar Abu Minyar al-Khaddafi föddes 1942 i Sirt och är Libyens ledare sedan han genomförde en lyckad statskupp som störtade monarkin. Han grep makten den 1 september 1969.

Khaddafi föddes som yngsta barn i en berbisk nomadfamilj.

Av USA och de flesta västeuropeiska länder betraktas Libyen, mer eller mindre officiellt, som en skurkstat som understödjer terrorism.

Under mitten av 1980-talet anklagade USA och andra länder Libyen för att vara huvudfinansiär för internationell terrorism och för direkt inblandning i rörelsen Svarta september - som genomförde Münchenmassakern under sommar-OS 1972.

Man har också beskyllts för diskotekbombningen i Berlin 1986 som dödade tre och skadade fler än 200 - däribland många amerikanska militärer.

Libyens relationer med omvärlden förbättrades efter att Khaddafi tog ansvar för Lockerbieaffären - bombdådet mot PanAm-planet som störtade i den skotska byn Lockerbie 1988.

Khaddafi beskrivs som en av världens mest excentriska ledare. Bland annat är han känd för att ha en helt igenom kvinnlig livvaktsstyrka.

TRIPOLI. Sedan den tunisiska jasminrevolutionen jagat diktatorn Zine El Abidine Ben Ali på flykt har självbränningsaktioner och andra protester rapporterats från bland annat Egypten, Jordanien, Algeriet och Mauretanien.

En av de arabiska diktatorer som varit mest paranoid sedan Ben Alis fall är Libyens starke man - den ökände Muammar Khaddafi.

I ett framträdande i libysk teve nyligen, menade han att det är Wikileaks som utsatt grannlandet och kollegan Ben Ali för en komplott:

– Wikileaks är fullt av lögner om Tunisien, Libyen och Egypten och jag ska dra de här falska ambassadörerna inför rätta.

Också Khaddafi själv har varit föremål för ambassadörrapporter om bland annat sin "sexiga" ukrainska sjuksköterska.

Nu rapporteras om oroligheter från det slutna Libyen och ryktesapparaten går varm.

Bland annat cirkulerar uppgifter om att flygplan med säkerhetsstyrkor landat på flygplatserna i Al Abrag och Banina och att Khaddafis lojala elitsoldater nu placeras ut över landets östra delar.

Libyen har helt blockerat Youtube och hackernätverket Anonymous/Anon har ombetts att inleda samma digitala krigföring mot Libyen som man tidigare bedrivit mot den tunisiska regimen.

Några videor på protesterna har trots allt funnit sin väg ut på nätet. Se dem här nedan.

Demonstrationer i Libyen:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för varubrist på Systemet till helgen

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.