Snart kan de här köttslamsorna ersättas av laboratorieodlade.
1 av 3
Snart kan de här köttslamsorna ersättas av laboratorieodlade. - Foto: Ng Han Guan/AP/SCANPIX
Kan du tänka dig att käka dessa korvar om de är konstgjorda?
2 av 3
Kan du tänka dig att käka dessa korvar om de är konstgjorda? - Foto: Jan Bauer/AP/SCANPIX
I varje fall om doktor Vladimir Mironov får sin vilja igenom. Han står i färd med att i stor skala odla kött i sitt "kötteri".
3 av 3
I varje fall om doktor Vladimir Mironov får sin vilja igenom. Han står i färd med att i stor skala odla kött i sitt "kötteri". - Foto: VA

Han odlar kött i labb

I ett litet laboratorium i South Carolina odlar Vladimir Mironov sitt eget konstgjorda kött.


CHARLESTON. Biologen Vladimir Mironov, 56, har jobbat i sitt lilla labb i tio år. Och det har lönat sig. Han är en av få forskare i hela världen som står nära genombrottet: att odla konstgjort kött.

Mironov tror att hans banbrytande produkt kan hjälpa världen att lösa livsmedelsbristen som uppstår i takt med att areal där man kan hålla boskap blir en allt större bristvara.

Men ett problem är finansieringen - ingen av de klassiska sponsorerna: myndigheter, universitet eller stora företag - är intresserade.

– Att få in en ny teknik på marknaden kostar i snitt en miljard dollar. Vi får inte ens in en miljon, säger Mironov till nyhetsbyrån Reuters.

Nu riktar han in sig på att i stället odla mänskliga organ som kan användas vid transplantationer.

– Det finns en äckelfaktor när folk får reda på att kött odlas i ett labb. De gillar inte att associera teknologi med mat, säger Nicholas Genovese, 32, en gästande forskare inom cancercellbiologi, som för tillfället jobbar i Mironovs laboratorium.

– Men det finns en mängd produkter som vi äter i dag som anses vara naturliga trots att de produceras på ett liknande vis. Vi har yoghurt, som är kultiverad jäst. Du har vin och öl. Samhället har accepterat de produkterna, säger Genovese.

Doktor Mironov och hans kollegor hoppas således på att ett kötteri ska bli lika naturligt som ett bryggeri.

– Det kommer vara funktionell, naturlig, designad mat. Hur vill du att det ska smaka? Vill du ha lite fett? Gris? Lamm? Vi designar det precis som du vill ha det. Vi kan designa struktur, säger Vladimir Mironov.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.