1 av 4
- Foto: Majdi Mohammed/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Egyptisk statsteve/AP/SCANPIX
3 av 4
- Foto: SELIMAN AL OTEIFI/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: SELIMAN AL OTEIFI/AP/Scanpix

Suleiman "demoniserade" Muslimska brödraskapet

Egyptens nye vicepresident Omar Suleiman har länge försökt demonisera oppositionspartiet Muslimska brödraskapet i sina kontakter med skeptiska företrädare för USA, visar nyligen läckta dokument.


KAIRO/WASHINGTON/INTERNET. Den tidigare egyptiske spionchefen Omar Suleiman utsågs nyligen till diktatorn Hosni Mubaraks förste vicepresident på 30 år - i ett försök att stilla vreden som slagit mot Mubaraks regim de senaste veckorna.

Nu avslöjar dokument som läckts via Wikileaks och som nyhetsbyrån Reuters tagit del av att Suleiman under lång tid försökt övertyga skeptiska amerikanska motparter om att Egyptens största oppositionsparti, det islamistiska Muslimska brödraskapet, bland annat närt väpnade grupper.

"Ingen bogey man"

Avslöjandet kommer dagen efter att vicepresidenten lett möten med oppositionspartierna - däribland Brödraskapet - och får många bedömare att ifrågasätta om Suleiman verkligen kan agera som en respekterad fredsmäklare och föra landet ut ur den pågående politiska krisen.

Enligt de Wikileaksdokument som Reuters tagit del av och granskat ska Suleiman också ha varnat för att om Teheran stöder Muslimska brödraskapet "blir Iran vår fiende".

För Washington, som hoppats att Suleiman ska leda en övergångsregering efter Mubarak, sätter avslöjandet käppar i hjulen.

Särskilt som det i dokumenten blir tydligt att det officiella USA inte delat Suleimans rädsla för Muslimska brödraskapet som "bogey man" - den fula gubben som man skrämmer barnen med.

"Ynglat av sig"

Men för närvarande lägger man locket på.

– Vi vill inte kommentera något enskilt hemligstämplat telegram, säger PJ Crowley, talesperson för amerikanska UD, till Reuters.

I en av kablarna - daterat till den 15 februari 2006 - skriver dåvarande ambassadören Francis Ricciardone, att Suleiman "intygat att MB (Muslimska brödraskapet) ynglat av sig i '11 olika extremistiska islamistiska organisationer', de mest framträdande bland dessa Egyptiska Islamiska Jihad och Gama'a Islamiya".

Båda grupper har varit rivaler till Muslimska brödraskapet och MB utkämpade under 1990-talet hårda strider med Islamiska Jihad.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.