Lukasjenko och Venezuelas Hugo Chávez är Khaddafis enda kvarvarande vänner.
1 av 3
Lukasjenko och Venezuelas Hugo Chávez är Khaddafis enda kvarvarande vänner. - Foto: Ariana Cubillos/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Kevin Frayer/AP/Scanpix

Khaddafi beväpnas av Vitrysslands diktator

Stora mängder vapen flygs från Vitryssland till Libyen. Och Khaddafis privatplan har vid minst två tillfällen de senaste veckorna landat i kompisen Lukasjenkos Minsk - med diamanter i lasten.


TRIPOLI/MINSK. Den brittiske forskaren Hugh Griffiths vid det internationella fredsforskningsinstitutet i Stockholm - Sipri - hävdar att det gått skytteltrafik mellan Libyen och Vitryssland de senaste veckorna.

Diamanter åt ena hållet och vapen åt det andra.

– Det är ett faktum att Kadaffis eget plan har gjort minst två flygningar de senaste sju dagarna från Tripoli till Belarus, säger Hugh Griffiths till Sveriges Radio.

Tack vare de övervakningssystem som finns på Sipri och som granskar vapentransporter - med hjälp av källor inom FN, EU och Nato - har Sipri kunnat följa trafiken och bekräftar nu att Vitryssland levererar vapen till Libyen.

Man räknar med att vapenleveranserna uppgått till 40 ton.

Förmodligen är det också hos kompisen Alexander Lukasjenko som familjen Khaddafi söker sin tillflykt när allt spricker. Även om Muammar Khaddafi sagt att han avser att dö på sin post känner förmodligen övriga delar av familjen inte på samma sätt.

Enligt uppgifter befinner sig en av sönerna redan i Vitryssland och fler medlemmar av familjen väntas ansluta.

Resekassan: Diamanter.

– Det är den tillgång som är lättast att transportera, säger Hugh Griffiths till Ekot.

Vitryssland har tillbakavisat Sipris uppgifter om att Khaddafis privatplan ska ha landat i Minsk, uppger nyhetsbyrån Reuters.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!