Somaliska pirater har tagit en dansk familj till fånga.
Somaliska pirater har tagit en dansk familj till fånga. - Foto: FARAH ABDI WARSAMEH/AP/Scanpix

Danmark: Vi förhandlar inte med pirater

Upprörd stämning bland engagerade sjöfarare.


KÖPENHAMN. Den danska familj som kidnappades av somaliska pirater mår bra. Detta enligt det danska utrikesdepartementet.

– Vi har i dag varit i kontakt med de pirater som har kapat den danska båten. Vi har också varit i kontakt med den danska gisslan. De har det efter omständigheterna bra, skriver man i ett pressmeddelande.

Men den danska regeringen tänker inte förhandla med pirater. Man anser i stället att det är en uppgift för familjens anhöriga, något som upprör Joe Angelo som har tagit initiativ till kampanjen "SOS - Rädda våra sjöfarare".

– Vet folk att mer än 800 sjömän hålls fångna på mer än 30 fartyg vid Somalias kust? Föreställ dig att det handlade om två jumbojet-flygplan som hölls kapade med 800 personer ombord. Tror ni inte att det skulle uppmärksammas av regeringarna? Det tror jag. Men varför inte när det handlar om sjöfolk? säger han till danska tidningen Politiken.

Utrikesdepartementet i Danmark har dock meddelat att man stöttar familjens anhöriga.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu har bitcoin halverats

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.