1 av 3
- Foto: Raymundo Ruiz/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Raymundo Ruiz/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Raymundo Ruiz/AP/Scanpix

Nu har 20-åriga polischefen Marisol Valles fått sparken

Marisol Valles Garcia, 20, slog världen med häpnad när hon tog jobbet som polischef i en av Mexikos mest våldsdrabbade städer. Nu har hon fått sparken efter att - enligt uppgift - ha flytt fältet.


Mexikos krig mot knarket

Mexikos knarkkrig är en väpnad konflikt mellan rivaliserande narkotikakarteller och mellan kartellerna och regeringen.

Kartellerna har existerat i ett antal årtionden, men blev dominerande först efter att Colombias Cali- och Medellín-karteller försvagats under 1990-talet.

Gripanden av nyckelpersoner, särskilt inom Tijuana- och Golfkartellerna, har lett till upptrappat våld.

Under de senaste tre åren har minst 15 000 människor dött i drogrelaterat våld.

Regeringen har mobiliserat 50 000 soldater för att bekämpa kartellerna.

PRAXEDIS G GUERRO. I oktober förra året skapade hon rubriker över hela världen när den kvinnliga kriminologstudenten Marisol Valles Garcia tog jobbet som polischef i en av det mexikanska knarkkrigets värst drabbade städer.

Nu har borgmästaren i Praxedis G Guerro - en gränsstad intill ökända Ciudad Juarez - gett henne sparken. Och mexikanska medier spekulerar i att hon sökt asyl i USA efter att knarkkartellerna hotat hennne till livet.

Förra veckan fick hon tillstånd att åka till USA av personliga skäl, men hon återvände aldrig, enligt ett uttalande från stadens borgmästarkansli.

I fredags sa Gustavo de la Rosa Hickerson, ansvarig för människorättsfrågor i delstaten Chihuahua, att vänner berättat för honom att hon blivit hotad till livet över telefon.

Hennes företrädare på posten sköts till döds i höstas i det knarkkrig som plågat norra Mexiko i mer än två decennier. Praxedis - en stad på 8 500 människor - har förvandlats från en sömnig landsortshåla till ett laglöst land.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!