1 av 2
- Foto: Yves Logghe/Scanpix
Rökfria - och kanske inte helt nöjda - EU-ledare på möte med rådets ordförande, president Herman Van Rompuy.
2 av 2
Rökfria - och kanske inte helt nöjda - EU-ledare på möte med rådets ordförande, president Herman Van Rompuy. - Foto: Michel Euler/AP/Scanpix

EU-ledarna fick gå ut och röka

När EU:s ledare samlades för en toppmötesmiddag i förra veckan fick de vara så snälla att lämna rummet för att röka. En revolution i maktens korridorer.


BRYSSEL. EU-presidenten Herman Van Rompuy har infört en ny drakonisk regel för EU-ledarnas mysiga samvaro. Nu tvingas topparna - i likhet med vanliga dödliga nikotinister - ut från middagsrummet när de vill tända en cigg.

När middagen i torsdags inleddes annonserade Van Rompuy för första gången någonsin att middagen i Justius Lipsius-huset i Bryssel var rökfri, uppger EUobserver.

– Presidenten skojade lite om det och sa att ledarnas arbete måste vara väl genomfört och att bad om rökpauser i stället, säger Dirk De Backer, presidenten Van Rompuys sekreterare, till EUobserver.

Danmarks statsminister, Lars Lokke Rasmussen och Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker tog tillfället i akt att ta en rökpaus utanför matsalen.

De andra tycks ha uppskattat presidentens drag.

– Det finns en del storrökare bland EU-ledarna så det blir ganska dimmigt där inne ibland, säger en diplomat från ett större medlemsland.

/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!