1 av 2
- Foto: Emanuel Ekra/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Sch Blanchet/AP/Scanpix

Nu bombar FN i Elfenbenskusten

FN nu aktiv part i inbördeskriget.


ABIDJAN. Samtidigt som valde presidenten Alassane Ouattara inleder en slutoffensiv mot avgångsvägrande presidenten Laurent Gbagbo i ekonomiska huvudstaden Abidjan går också FN till attack.

Målet för bomberna och angreppen som utförs av fransk trupp och fredsbevarande FN-trupp är framför allt Gbagbos presidentpalats, men också styrkorna som slåss för honom.

Agerandet är kontroversiellt då det i princip gör FN:s fredsbevarande styrkor till en aktiv kraft på ena sidan i ett inbördeskrig. Att FN aktivt använder våld mot ett lands ordinarie armé är mycket ovanligt, uppger Washington Post.

En stor anledning till att FN väljer att ge sig in i konflikten är dock det urskillningslösa våld som Gbagbos styrkor ägnat sig åt. Bland annat uppges artillerield ha skjutits in bland intet ont anande grupper civila.

Å den andra sidan anklagas även Ouattaras styrkor för grovt våld. I staden Duékoué ryktas det om att massgravar ska ha hittats och att Ouattaratrogna ska ha dödat över 230 personer under förra veckan.

/
FN
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!