1 av 4
- Foto: Elisa Day/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Nikita Bassov/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Nikita Bassov/AP/Scanpix

Diktatorn "vann" valet med 95,55 procent - EU grattar

EU:s utrikesminister gratulerar väljarna - som "röstat" fram presidenten med 95,55 procent. – Jag gratulerar folket i Kazakstan för att de praktiserat sina demokratiska rättigheter.


BRYSSEL. Catherine Asthon - som är EU:s utrikesminister - gratulerade på tisdagen Kazakstans väljare. Trots att valet - där president Nursultan Nazarbayev blivit omvald med nästan samma röstsiffror som Nordkoreas diktator Kim Jong-Il.

OSSE - Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa - som haft valobservatörer på plats har i stället kritiserat valet för riggade valurnor och för att regimen tvingat folket att rösta.

Men EU:s toppdiplomat ser ett framsteg för demokratin.

– Jag gratulerar folket i Kazakstan för att de praktiserat sina demokratiska rättigheter i presidentvalet den 3 april, säger Catherine Ashton.

OSSE:s observatörer konstaterar däremot krasst att valet "inte lever upp till demokratisk standard".

Valet bojkottades dessutom av oppositionen och samtliga tre motkandidater till Nazarbayev har tidigare uttryckt stöd för den 70-årige presidentens politik.

Ashton, som säger att "Kazakstan är en nyckelpartner för EU", förklarar OSSE:s kritik med att "valen visserligen var tekniskt väladministrerat, men att reformer för genuint demokratiska val kvarstår att genomföra".

– Vi står redo att fortsätta vårt stöd för att implementera ytterligare politiska reformer, säger Catherine Ashton.

/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!