Berusade? Fransk kravallpolis i aktion.
Berusade? Fransk kravallpolis i aktion. - Foto: Michel Euler/AP/SCANPIX

Alkoholförbud fick fransk kravallpolis att hota med strejk

Polisfacket anklagade inrikesministern för att vara moralist när ansåg att polis bör arbeta nyktra.


PARIS. Debatten om den franska kravallpolisens alkoholpolicy blossade upp sedan flera bilder publicerats där uniformerad kravallpolis svingade bägare under ett arbetspass.

Sedan dess har Frankrikes inrikesminister arbetat för att få ordning på kravallpolisernas supande. För, trots att det enligt en uppförandekod är oförenligt att dricka i tjänst, struntar poliserna i regeln "av tradition"

– Jag har aldrig sett ett problem som orsakas av en kollega i ett berusat tillstånd, sa polisfackets sekreterare Didier Mangione innan han hotade med en landsomfattande strejk om alkoholpolicyn skärptes.

Enligt polisernas egna regler tillåts kravallpoliserna att dricka upp till en kvarts vinflaska under ett arbetspass. Enligt Mangione skapar en "gemytlig stämning" bland kollegorna, uppger Le Figaro.

/
/
/
Vin
/
Öl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.