- Foto: Brennan Linsley/AP/Scanpix

150 oskyldiga fick sitta kvar på Guantanamo i åratal

Var på fel plats vid fel tillfälle.


GUANTANAMO. Nya dokument som läckt via Wikileaks visar hur runt 150 helt oskyldiga personer fått sitta kvar fängslade på det amerikanska Guantanamofängelset på Kuba i åratal - trots att de inte längre ens var misstänkta.

Dokumenten redogör för 779 män som hållts fångna på Guantanamobasen. Av desssa bedöms 220 vara farliga extremister, 380 klassas som meniga soldater eller talibaner och minst 150 var helt oskyldiga män som bara varit på fel plats vid fel tillfälle, uppger New York Times.

Men trots att den amerikanska militären inte hade några som helst misstankar mot de oskyldiga männen hölls de fångna i åratal.

I dagsläget sitter 172 fångar kvar på den hårt kritiserade Guantanamobasen, som Barack Obama lovat att stänga. Av dessa klassas 130 som farliga.

/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.