Adam Yahiye Gadahn. FBI:s belöning om han fångas: 1 miljoner dollar.
1 av 6
Adam Yahiye Gadahn. FBI:s belöning om han fångas: 1 miljoner dollar. - Foto: FBI/AP/SCANPIX
Omar Hammami kallas The Jihadist Next Door". Uppväxt i USA anslöt han till till al-Qaida.
2 av 6
Omar Hammami kallas The Jihadist Next Door". Uppväxt i USA anslöt han till till al-Qaida. - Foto: FBI
Adnan el Shukrijumah. FBI:s belöning om han fångas: 5 miljoner dollar.
3 av 6
Adnan el Shukrijumah. FBI:s belöning om han fångas: 5 miljoner dollar. - Foto: FBI
Anwar al-Awlaki tros befinna sig i Jemen.
4 av 6
Anwar al-Awlaki tros befinna sig i Jemen. - Foto: SITE/AP/SCANPIX
Ayman al-Zawahiri tillsammans med Usama bin Ladin. FBI:s belöning om han fångas: 25 miljoner dollar.
5 av 6
Ayman al-Zawahiri tillsammans med Usama bin Ladin. FBI:s belöning om han fångas: 25 miljoner dollar. - Foto: APTN/AP/SCANPIX
Saif al-Adel. FBI:s belöning om han fångas: 5 miljoner dollar.
6 av 6
Saif al-Adel. FBI:s belöning om han fångas: 5 miljoner dollar. - Foto: FBI

Efter bin Ladin - här är världens mest jagade terrorister

USA fortsätter jakten på terrorister efter att Usama bin Ladin dödats. Enligt experter handlar det om ett fåtal namn som är aktuella. Här är listan.


AL-QAIDA

En radikal militant islamistisk rörelse vars mest kände företrädare var Usama bin Ladin. Rent organisatoriskt är al-Qaida ett nätverk med band till ett flertal länder, som det har beskrivits i västerländsk media.

Rörelsen är terroriststämplad av bland andra FN, EU och USA.

Källa: Wikipedia.

Jakten på topparna inom terrornätverket al-Qaida fortsätter efter det att USA dödat Usama bin Ladin. Enligt amerikanska bedömare hade bin Ladin en unik ställning som kultfigur inom nätverket.

Att någon skulle kunna axla hans mantel är otroligt, säger Rick Nelson, chef för amerikanska säkerhetspolisen.

– Ingen kan ersätta bin Laden i fråga om kultstatus eller erkännande, säger han.

bin Ladins högra hand

Det finns nu flera personer som tros försöka styra al-Qaida. Den mest troliga efterträdaren är den egyptiska läkaren Ayman al-Zawahiri, 59. Han har länge fungerat som bin Ladins högra hand och beskrivs som nätverkets strategiska hjärna.

Anwar al-Awlaki, 39, anses också vara en av de mest inflytelserika personerna i al-Qaida. Han anses extra farlig eftersom han föddes i USA och är amerikansk medborgare. Han tros befinna sig i Jemen.

New Yorks tunnelbana

Adnan el Shukrijumah tros vara terroristnätverkets ledare för attacker i västvärlden. FBI har knutit Shukrijumah till attentatsförsöket mot tunnelbanesystemet i New York 2009.

Den amerikanske medborgaren Adam Yahiye Gadahn ligger också högt upp på FBI:s lista efter efterlysta terrorister. Han uppges ha varit inblandad i flera av al-Qaidas attacker.

Somalia

Den 50-årige egyptiern Saif al-Adel ses också som en möjlig efterträdare till Usama bin Ladin. Han är en av de mest efterspanade terroristerna och har bland annat varit säkerhetchef för bin Ladin. Han har sagts ligga bakom al-Qaidas etablering i etablering i Somalia och han tros vara inblandad i attackerna mot de amerikanska ambassaderna i Östafrika 1988.

Även Omar Hammami är efterlyst av FBI. USA-födde Omar växte upp i delstaten Alabama och levde länge ett vanligt liv. Han var ordförande i skolföreningar och dejtade tjejer. Efter skolan tog han värvning i terroristnätverket och tros nu vara en nyckelfigur inom Shabab-rörelsen i Somalia.

/
/
/
/
FBI
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!